Mammaen til den somaliske gutten som er dømt for å ha deltatt i en gruppevoldtekt mot ei 14-årig jente i Lund tar sin sønn i forsvar. «Min son mår också dåligt», sier hun.

– Han har blivit stämplad och det påverkar hans framtid, sier hun til Expressen.

Ei jente ble voldtatt av to eldre elever på en skolegård. «Alla är offer», kommenterte rektoren, og vakte raseri i hele landet. Nå har Expressen fått guttens mor i tale.

Voldtok jente, men fikk fortsette på skolen. Rektor: ”Alla tre är på sätt och vis ofre”

Skjermdump fra Expressen.

Den somaliske familien har bodd i Sverige i ni år. Til tross for det har ikke foreldrene lært seg svensk, men trenger tolk for å gjøre seg forstått for Expressens journalist.

Det er tydelig at mammaen ikke tror at sønnen har deltatt i noen voldtekt. Isteden snakker hun om at det er feil i islam å ha sex når man ikke er gift:

– Det är tragedi om flickan mår så dåligt. Min son mår också dåligt. Han har blivit stämplad och det påverkar hans framtid. Han är orolig. Han har försökt lägga det här bakom sig men nu öppnas såren.

Journalisten påpeker at han er dømt for voldtekt. Det blir tydelig at mammaen ikke tror at han har tvunget henne til sex.

– Vi pratade med honom och sa att det är fel överhuvudtaget. Inte bara i Sverige men överallt. Vår religion tillåter inte att man alls är i kontakt med någon man inte är gift med. Det felet har skett och där måste han tänka om, säger hon.

– Jag tror man måste markera att sånt här får inte ske. Däremot är det som hänt efteråt orättvist. Medier verkar ha glömt att han är ett barn. Ingen har försökt hjälpa honom. Du är den första som intresserar sig för oss.

– Där jag kommer ifrån, om ett barn begår fel i skolan exempelvis, då kallas föräldrarna in och man försöker hitta en lösning. Det barnet som begått fel straffas. Men det är något man förhandlar om mellan föräldrar och skolan, säger mamman.

Det kan synes som om rektoren på skolen la seg på samme «somaliske» linje. Heller ikke han ville blande inn andre myndigheter, og voldtektsmennene, som han omtalte som ofre, fikk fortsette på skolen. Men reaksjonene som fulgte tvang rektoren til å gå av. Overgriperne ble flyttet til en annen skole.

Mammaen synes skolen og det svenske samfunnet overreagerer.

– Här, om ett barn gör ett litet fel så involveras myndigheter direkt. Det är en helt annan barnuppfostran. För oss är det de vuxna som tar ansvar. Här kallas myndigheter in för minsta grej. Barn får inte vara barn.

Journalisten minner om at det ikke handler om en liten forseelse, og at jenta var fjorten år.

Hun blir stille en stund.

Mammaen sier at hun ikke kjenner til at hennes sønn har mobbet andre elever. Hun synes det var riktig av skolen å ikke utvise ham – en kortere utvisning synes hun hadde vært ok, men nå når han ikke får gå de tre månedene han hadde igjen av ungdomsskolen, settes hans framtid på spill.

– Skolan har inte pratat med oss heller. Som det är nu är han stämplad. Han behöver också hjälp inför framtiden, vädjar hon.

– Han kommer inte kunna gå i skolan i Lund överhuvudtaget. Är det verkligen nödvändigt? Har det här aldrig hänt någonsin…? Även om det hade varit våldtäkt, visst det är hemskt och borde inte hända, men reaktionen är helt otrolig.

Mammaen til den voldtatte jenta snakket til Sveriges Radio sist uke. Hun etterlyser tydeligere regler for skolene når offer og gjerningsmenn går på samme skole slik at offeret ikke blir dobbelt skadelidende.

– Vi känner ju att det är förövarna som får gå vidare med sina liv och leva ett normalt liv, medan vår dotter sitter hemma och mår jättedåligt, säger hon.

Voldtekten mot jenta skjedde i mai i fjor, etter at hun i lang tid hadde vært utsatt for mobbing og trakassering. Den 16-årige gutten ble dømt for voldtekten, men den medskyldige slapp straff fordi han var under 15 år.

Straffen for 16-åringen var ikke voldsomt avskrekkende, som vi skrev i forrige uke:

Straffen for han som var over 15 år var denne: ungdomsvård och ungdomstjänst i 100 timmar, samt at han ble dømt til å betale erstatning til jenta.

 

Expressen: Mamman till förövaren efter våldtäkten i skolan

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂