Nytt

En horribel sak er blitt rullet opp i TV-programmet Uppdrag Granskning i Sverige: Et helt lokalsamfunn med sognepresten i spissen valgte å stille seg bak en 15 år gammel gutt som er domfelt for to voldtekter og tok kraftig stilling mot hans to unge ofre. Det første offeret var 14 år gamle Linnea, som ble voldtatt av den ett år eldre, populære og flott utseende medeleven «Oskar» på toalettet på deres felles skole i Bjästa utanför Örnsköldsvik. Stedet har rundt 2000 innbyggere, og i fellesskap drev de praktisk talt 14-åringen ut av hjembygda da hun anmeldte voldtekten og «Oskar» ble dømt.

Nå er både Barneombudsmannen, Justisombudsmannen, Det svenske skoleverket og kirkens disiplinærutvalg koblet inn i saken.

Utgangspunktet for Uppdrag Gransknings redaksjons interesse var et tips om at en tenåringsgutt var blitt uskyldig dømt for voldtekt, men saken tok raskt en uventet vending, forteller reporter Nicke Nordmark:

Historien i korthet: När Linnea var 14 år våldtogs hon på skolans toalett av en äldre kille. När övergreppet anmäldes förlorade hon sina kompisar och vuxenvärlden i det lilla samhället Bjästa utanför Örnsköldsvik tog pojkens parti. Det drogs även igång hatkampanjer på Facebook mot flickan.

När det var dags för skolavslutning togs pojken emot med öppna armar, trots att han börjat på en annan skola – och både hade erkänt och var dömd för våldtäkten på Linnea. Enligt prästen på orten sågs det som en «fin gest». Enligt en anmälan ska samme pojke, senare på avslutningskvällen, våldtagit en annan flicka. Linnea själv var inte med på skolavslutningen.

For øvrig endte også den siste voldtektssaken med domfellelse i to rettsinstanser. Etter voldtekten av Linnea begjærte skolen «Oskar» forflyttet til en annen skole. Men til tross for dette og det faktum at 15-åringen tilsto at han hadde voldtatt Linnea (han tilsto også i sak nummer 2), valgte lokalmiljøet å stille seg på hans side. Skoleledelsen besluttet å forholde seg nøytrale i saken, og gjorde lite for å gripe inn da kampanjen mot Linnea bredte seg i omfang og inn i selve skolehverdagen. De unge spredte rykter og bygdas voksne hengte seg på.

-Det stämmer inte, den bilden hon ger av honom stämmer inte med den bilden man har av honom. Jag tycker inte att han verkar vara en sån som behöver det, för han ser bra ut, han är snäll, säger en 51-årig kvinna som Uppdrag Granskning pratat med.

«Oskars» mor og bror opprettet hhv. en Facebook-gruppe og en blogg der de drev rene hatkampanjen mot begge ofrene. Morens Facebook-gruppe hadde over 4000 medlemmer da den ble stengt av moderator på grunn av drapstrusler og seksuell trakassering av de to unge jentene. Da «Oskar» ble dømt for voldtekt nummer to, ble innholdet på begge nettsidene enda grovere. Etter at Uppdrag Granskning ble sendt onsdag kveld har heller ikke brorens blogg vært tilgjengelig.

Medelever og deres foreldre tok klart stilling mot Linnea, hun mistet nesten alle vennene sine og til slutt orket hun ikke å bli boende. I dag bor hun- og går på gymnas 50 mil unna hjemstedet – hvor den voldtektsdømte tenåringen fortsatt bor.

At overgriperen var blitt dømt, overflyttet til en annen skole og var ilagt rettslig forbud mot å nærme seg Linnea hindret imidlertid ikke bygdas sogneprest Lennart Kempe i å gi «Oskar» tillatelse til å delta i kirkens markering av årsavslutningen for Linneas skole. Under denne seremonien delte han ut blomster og klemmer til sine tidligere medelever til jubel og stor applaus fra dem som var i kirken (fra 27:30 i programmet).

– Det var en sterk demonstrasjon for menneskeverdet, sa presten til Uppdrag Gransknings reportere, som fullstendig mistet haken:

– Vi tappade själva hakan under intervjun med prästen, säger Nicke Nordmark. Vi ville få några reaktioner men sedan började han prata om «en stark manifestation för människovärdet». Vi trodde att han skulle reagera åt andra hållet och ta ställning för flickan. Men han höll kvar vid sin linjen. Till slut reagerade vi, så klart.

I TV-innslaget forteller presten hvor synd han syntes på den kjekke gutten og hvor forferdelig vondt det gjorde ham å se at han ikke sto der og fikk avgangsbevis sammen med sine venner. Den voldtatte 14-åringen våget ikke en gang å komme til sin egen skoleavslutning på grunn av den omfattende hetsen hun ble utsatt for, men hvordan hun hadde det tenkte han ikke stort over, sier Kempe til SVTs reportere. Opptredenen og publikums reaksjon er senere blitt brukt av moren og broren som bevis på «Oskars» uskyld i internettkampanjen de har drevet mot hans to ofre.

Bare noen timer etter skoleavslutningen i kirken begikk «Oskar» voldtekten på 17 år gamle Jennifer, som han nå er dømt for.

– Vet du at han voldtok ytterligere en ung jente rett etter skoleavslutningen?, spør reporteren. Kempe svarer at han ikke var klar over det, men innrømmer å ha hørt rykter.

Og hva tenker sognepresten om det?

– Jeg tenker stakkars gutt, svarer Lennart Kempe kontant. Før han legger til: – Og jenta også, naturligvis.

I ettertid sier presten til svenske medier at han angrer på uttalelsene han kom med i Uppdrag Granskning og oppførselen overfor Linnea. På bakgrunn av det som kom frem i TV-programmet har Kirkens disiplinærutvalg iverksatt en granskning av sogneprest Kempes opptreden, og han risikerer nå å miste jobben og å bli frakjent retten til å virke som prest i Den svenske kirke.

Også den lokale skolen må nå svare for sin selvvalgte «nøytrale holdning» i forhold til voldtektsforbryter og voldtektsoffer. Rektor på Bjästaskolan, Inger Karlsson, og en av skolens lærere er blitt anmeldt til både Justisombudsmannen og Barneombudsmannen:

Orsaken är deras passiva hantering av fallet med Linnea. Enligt anmälaren är deras brott «uppenbart». I programmet säger både rektor och lärare att de ville förhålla sig «neutrala». När reportern frågar vad det skickar för signaler till ungdomarna att skolan inte tog ställning för brottsoffret medger rektorn att de gjort fel.

– Ja, det skickar ju inga bra signaler, säger hon.

SVT: Linnea anmälde våldtäkt – pojken hyllades