riccardo.jpg

Man hører det bli sagt at noe holder på å gå galt i Sverige, men de etablerte mediene har lite stoff om Søta Bror. Så glir det over. Inntil man leser: Hver uke brenner fem skoler i Sverige. Skolene brennes ned. De brenner ikke av seg selv.

Sverige skal liksom være den mykeste eleven i den sosialdemokratiske klassen, men ungdomsvolden er verst. Natten mellom 6. og 7. oktober ifjor ble en 16-åring sparket ihjel av fem jevnaldrende på Kungsholmen. Det var en stygg sak. Gutten var pen og sympatisk. De som sparket viste ingen nåde, men sparket mot hodet.

Mandag falt dommen i tingretten: Tiltalen lød på drap, men de ble dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge. Tre ble dømt til tre års «sluten ungdomsvård», tvungen behandling, én ble dømt til for å ha oppfordret til mishandling og en femte ble frikjent. Dette kalles en meget streng dom i mediene. Ingen av de fem tilsto.

Saken fikk stor medieoppmerksomhet fordi både offeret og voldsmennene var fra middelklassen. Paul Haeberlein har en fin oversiktsartikkel i DN 30/12: När våldet fick Pradaskor
.

En 16-årig jente hadde innbudt til en fest. Da den var over lå en av gjestene igjen død, sparket ihjel.

Klockan är över tolv på natten mellan fredag och lördag den 6 oktober 2007. Riccardo Campogiani och hans kompis står vid garderoben i en festlokal vid Eiraskolan på Kungsholmen i Stockholm. En tjejkompis till Riccardo har hyrt lokalen för att fira sin födelsedag med champagne och inbjudna vänner. Riccardo anländer sent och stannar inte länge.

När han bestämmer sig för att åka hem tar han sin jacka och ställer sig utanför lokalen för att ringa en taxi. Bakom Riccardo står den nu huvudmisstänkte 16-åringen.

Riccardo och hans kompisar börjar ringa efter en bil. Han har sedan två månader tillbaka blivit kompis med 16-åringens flickvän. Detta har gjort 16-åringen irriterad. Även han är på väg hem och känner sig, enligt förundersökningen, «lite nedstämd» eftersom han har varit osams med sin flickvän.

«Han cirkulerar kring Riccardo och har en sjukt stirrande blick.» «Han är på honom hela tiden», berättar Riccardos kompis i polisförhöret.

«Vad glor du på», säger 16-åringen.

«Vadå glor på? Jag glor inte på någonting», säger Riccardo.

«Vill du något? Jävla bögjävel», säger 16-åringen, enligt förhören.

En timme senare har Riccardo Campogiani slagits medvetslös i ett bråk och är på väg i ambulans till Sankt Görans sjukhus. Klockan 04.45 ställs den nu huvudmisstänkte 16-åringen mot en husvägg på Fridhemsgatan sedan en polispatrull har stoppat honom. När polisen frågar honom om han vet varför han är bevakad av polis svarar han: «Ja, det vet jag.»

Han berättar att det har varit slagsmål och att han har druckit fyra starköl.

De unge forteller at slike slagsmål skjer hele tiden, og de voksne bryr seg ikke. Hooliganisme er blitt in, sies det. Guttene kler seg klare til kamp.

Drapet på Riccardo førte til en spontan demonstrasjon mot «våldet». Men det var mest eldre ungdom tilstede.

De berättar om huligankulturen och att uppgjorda slagsmål bland unga är på modet.

– Den här manifestationen mot våldet är tyvärr som ett slag i luften. Våldet kommer tillbaka. Så många gånger till. Folk kan inte kontrollera sin ilska. Att vara huligan är inne nu. Många är «wannabees». De klär sig i Stone Island-kläder och känner sig odödliga. De bestämmer tid och plats för att slåss, säger Fredrik Sone.

Straffenivået

Forsvarsadvokatene varslet at de kom til å anke. Straffene var altfor strenge. Unge under 18 år får milde straffer i Sverige. Tanken er at unge skal få en ny sjanse. Men når man ser hva slags forbrytelser som begås, må man spørre: Er det sikkert det er riktig medisin? DNs kommentator gir noen eksempler på straffenivået:

Som längst hade de kunnat få fyra år. Det straffet är förbehållet de allra grövsta fallen. Exempelvis två 17-åriga pojkar år 2004 som först misshandlade två försvarslösa flickor och sedan lämnade dem att frysa ihjäl.

En 16-årig pojke som i fjol dömdes för att ha knivmördat en 47-årig man i det så kallade Fittjamordet fick däremot mildare straff, ett och ett halvt års sluten ungdomsvård. De två 16-åringar som i november dömdes för en mycket långvarig, tortyrliknande dödsmisshandel av en handikappad man i Upplands Väsby, fick tre respektive två och ett halvt år.

Tanken är att minderåriga ska få flera chanser än vuxna även när de har begått mycket grova brott.

Tre og 2,5 år for å torturere en handikappet til døde? Hvor er Sverige på vei? Et sosialdemokrati på en dødstripp?

Man pleier å si at Sverige ligger noen år foran. Den samme tendensen er merkbar her, med større voldsvillighet blant unge som faller utenfor. Også i Norge går man som katten rundt grøten om årsakene. Mediene er flinke til å gjøre dem til ofre. Men da fratar man dem verdigheten. Å dømme noen til 2,5 år for tortur og drap er både å håne den drepte og umyndiggjøre gjerningsmannen.


ANALYS: Tingsrättens dom är ovanligt sträng

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂