SVTs dokumentarserie Uppdrag Granskning avslører svenske imamers holdninger til kvinner og svensk lov. Med skjult kamera har SVTs utsendte Nadja Yllner oppsøkt ti moskèer og bedt imamen eller moskèen familierådgiver om råd fordi ektemannen mishandler henne og har tatt seg en ekstra hustru.

Utad hevder moskèene at de følger svensk lov, men rådene de gir Yllner tyder på det motsatte: hun blir frarådet å anmelde mishandlingen og fortalt at hun ikke har rett til å nekte ektemannen sex, mens muslimske menns rett til å ha flere koner understrekes. Bare èn av imamene sier klart fra at flerkoneri er ulovlig.

En kvinna utsänd av tv-programmet berättade för olika imamer att hennes man tagit sig en andra fru och att han också slog henne.

Var det rätt att polisanmäla mannen? Och fick hon säga nej till att ha sex med honom?
”Rätt att ha fyra fruar”

Imamen i Stockholms moskés familjerådgivning svarade att varje muslimsk man har rätt att ha fyra fruar.

– Men det finns ett krav. Han ska kunna försörja dem och ge dem kärlek också.

Imamen avrådde kvinnan från att ringa polisen och anmäla misshandeln. Lösningen var i stället att ge mer kärlek.

– Vägra inte kärlek till honom. Kanske han mildras.

Imamen i Göteborgs moské ansåg att en kvinna bara har rätt att neka sin man sex vid två tillfällen.

– Jag har läst en del böcker om det här. När hon är sjuk. Och under perioder när hon har mens. De är bara de här två gångerna du kan säga nej, sa han enligt Uppdrag granskning.

En imam i Uppsala fraråder ikke bare Yllner mot å politianmelde mishandlingen hun blir utsatt for; han oppfordrer henne også til å be mannen om unnskyldning:

– Jag tycker du kan gå till din man och säga förlåt. Du ska inte ringa polisen!

I nio av de tio moskéer Uppdrag granskning var i kontakt med ansåg imamen att en man kan ha rätt att ta sig en andra fru.

I sex moskéer avråddes kvinnan från att polisanmäla mannen för slagen – och i lika många moskéer ansåg imamen att det val fel att neka mannen sex.

Ni av de ti moskèene SVT oppsøkte får offentlig økonomisk støtte.

– Vi undersöker detta. Vi har ännu inte sett materialet, men om det stämmer så är det oacceptabelt, säger Jalal Darir i Stockholms moské.

Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd, ville vänta med att uttala sig tills hon sett tv-programmet.

Tidligere leder for Socialdemokraterna, Mona Sahlin, og ordfører for Kvinnojourernas riksorganisation, Angela Beausang, reagerer med raseri på de svenske imamenes kvinnesyn:

Socialdemokraternas Mona Sahlin har många gånger stått upp för det mångkulturella Sverige. Vilket också gjort henne avskydd i främlingsfientliga kretsar.

Men den kvinnosyn som de smygfilmade imamerna i Uppdrag Gransknings avslöjande uppvisar, fördömer hon helt. Där kvinnor uppmanas att strunta i att polisanmäla misshandel, ställa upp på sex och att acceptera månggifte.

– Det är upprörande och kränkande att behandla kvinnor på detta sätt. Det är mycket bra med avslöjandet. Nu måste alla goda krafter agera och kräva ett slut på dubbelmoralen, säger hon.

”De har en skyldighet”

Också Angela Beausang, ordförande i Kvinnojourernas riksorganisation, Roks, är upprörd.

– Eftersom imamerna har stor makt i samfunden är det här ändå mer upprörande. De har en skyldighet att följa lagen, man kan inte uppmana till att inte följa lagen när någon har begått brott. Det är helt åt helsike, säger hon.

Beausang slår imidlertid fast at det avslørte kvinnesynet ikke er et problem for islam og muslimer spesielt, men at det skyldes kjønnsmaktsordningen og mannens overordning i det svenske samfunnet generelt.

Leder for foreningen «Glöm aldrig Pela och Fadime», Sara Mohammad, er ikke overrasket over avsløringene. – Virkeligheten er mye verre enn det som vises i programmet. Det gjør vondt i hjertet mitt når jeg tenker på hvordan disse imamene lykkes i å hjernevaske ungdommer og barn. Dette er representanter for politisk islam og vi vet at de har ett ansikt utad og ett innad, sier hun til Aftonbladet.

Hon kräver att det statliga stödet till moskéerna dras in.

”Dags att vi kvinnor säger ifrån”

– De får miljoner för att öka integrationen, arbeta mot hedersrelaterat våld och för jämställdhet, men de gör precis tvärtom. Då ska de inte få några skattepengar.

Iransk-svenska komikern Zinat Pirzadeh hör till dem som engagerat sig i frågan. Också hon slår fast att kvinnoförtryck är ett världsproblem – inte ett problem för muslimer.

– Kom inte och säg att det här är tradition, för det är det inte. Det finns svenska män som slår sina kvinnor bakom stängda dörrar också. Men kommer man hit och bryter mot mänskliga rättigheter så ska man så klart ställas inför rätta, säger hon.

– Det är dags att vi kvinnor säger ifrån och vänder de här gubbarna ryggen och slutar lyssna på dem. Så länge vi gör det ger vi dem makten över oss.

De islamske foreningene ser alvorlig på opplysningene som er kommet frem, men er svært kritiske til SVTs dokumentar. – De forsøker å demonisere oss, mener Ahmed Al-Mofty, leder for den Islamske informasjonsforeningen. Al-Mofty er for øvrig ordfører for stiftelsen som eier moskèen i Gøteborg, hvis imam Abdul Rashid Mohammed i programmet oppfordrer Yllner til å ikke politianmelde ektemannens mishandling. Stiftelsen vil nå iverksette en granskning.

– Jag har inget till övers för det. Jag kan inte acceptera att man misshandlar kvinnor och påstår sig vara en bra muslim. Det är skandalöst, säger Abd al Haqq Kielan, ordförande i Svenska islamiska samfundet.

– För det första förbjuder islam att man misshandlar andra muslimer. Dessutom faller en person som bor i Sverige under svensk lagstiftning enligt islamisk lag.

Han kommer nu att gå till botten med vad som har hänt.

– Jag ska ta upp det här med församlingen i Uppsala. Jag kan inte acceptera att folk i våra församlingar drar islam i smutsen genom att uttala sig om saker de inte begriper.

I programmet uppmanar imamen Abdul Rashid Mohammed från moskén i Göteborg en misshandlad kvinna att inte gå till polisen. Ahmed Al-Mofty är ordförande i den stiftelse som äger moskén. Han kommer nu att tillsätta en utredning.

– Man ska absolut följa lagar och regler i det land man lever i. Och sex ska ske i samråd mellan man och kvinna.

Den aktuelle imamen skal ifølge al-Mofty være veldig deprimert, men av den oppfatning at Uppdrag Granskning har lurt ham og forvansket det han sa til Yllner. Også al-Mofty mener at SVT har klippet og limt for å skape et annet inntrykk av det som egentlig ble sagt. På spørsmål om hvordan programmet vil påvirke muslimer som gruppe, svarer al-Mofty at det skaper islamofobi og hat mot muslimer, og kan gi grobunn for ekstremisme på begge hold.

Prosjektleder for Uppdrag Granskning, Nils Hanson, forsvarer arbeidsmetoden med skjult kamera, som redaksjonen bedømte som nødvendig for å kunne dokumentere imamenes doble budskap. Han understreker at samtalen med Mohammed er gjengitt på korrekt vis. – Budskapet er veldig tydelig og kan ikke misforstås, sier han til Aftonbladet.

Både TV2s dokumentarserie Rikets Tilstand og nettstedet Fundamental/Dagbladet har oppsøkt og avdekket lignende forhold i norske moskèer. I 2000 avslørte TV2 og Kadra Noor hvordan afrikanske religiøse autoriteter ved moskèer i Oslo brøt norsk lov ved å støtte kjønnslemlestelse av norske jenter. En av menighetene saksøkte programlederne i ettertid, men tapte i retten.

Samme år oppsøkte daværende journalist i Dagbladet Hege Storhaug og norskpakistanske Jeanette to sentrale moskèer i Oslo etter at unge muslimer hadde fortalt om pakistanske imamers kraftige avstandstagen til det omgivende samfunn, samtidig som de utad forfektet liberale og tolerante holdninger. I 2002 publiserte Dagbladet imamene Neemat Ali Shah og Atta ul-Mustafa ved hhv. Central Jamaat-e-ahl-e Sunnat og World Islamic Missions (WIM) oppsiktsvekkende holdninger til det norske samfunnet:

Dersom hun gifter seg med en ikke-muslim, er hun en frafallen og vil derfor straffes i evig tid i helvete

Bare muslimer inngår ordentlige ekteskap.

Norske barn vet ikke hvem deres fedre er fordi Norge er et seksuelt umoralsk samfunn.

En hustru må gi etter for mannens vilje.

Begge imamene fordømmer tvangsekteskap og bruk av vold – men erkjenner at begge deler er ganske utbredt.

Dokumentaren sendes på SVT1 i kveld klokken 20.00.

Aftonbladet: Imamerna avslöjas – med dold kamera
Aftonbladet: Mona Sahlin rasar mot imamerna

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂