Björknässkolan i Nacka i Sverige. Foto: Facebook

En 14 år gammel elev ved Björknässkolan i Nacka i Sverige ble sparket i hodet av en medelev, men måtte selv kontakte foreldrene sine og anmelde forholdet.

Det er Svt som forteller historien til 14 år gamle Ludde, og hvordan skolen skjøv ansvaret fra seg:

– Jag trodde att om det sker ett brott på skolan så tar skolan ansvar, säger Ludde till Veckans brott.

Enligt Ludde startade bråket med att den andra eleven frågade om han ville slåss. När svaret blev nej blev han puttad mot en vägg tre gånger. Därefter hamnade han på rygg på golvet och med den andra eleven över sig. För att försvara sig ger han den andra eleven en örfil. Det slutar med att Ludde får en hård spark i huvudet av den andra eleven.

Hos skolsköterskan fick Ludde själv kontakta sina föräldrar. Men när de ville prata med sköterskan så ville hon enligt Ludde inte ta telefonen. Ingen från skolan hörde av sig till familjen och de fick kontakt med skolan först efter att Ludde hade mejlat till sin mentor. Senare på kvällen valde Ludde att själv ringa till polisen för att anmäla misshandeln.

Rektor Monika Neuman sier at skolen gjør vurderinger av hver enkelthendelse og at de har rutiner på plass for hvordan de skal håndtere mishandling. Likevel ønsker hun ikke å kommentere Luddes enkelthendelse.

– Jag kan inte gå in på det här specifika fallet. Jag kan bara beklaga hans upplevelse, säger hon.

Hvilke rutiner de har på plass, fremkommer ikke av artikkelen, eller av skolens håndtering av saken overhodet.

Ifølge en undersøkelse fra 2018 opplever 51 prosent av niendeklassinger i Sverige å bli utsatt for forbrytelser. På toppen av listen er mishandling, seksuell krenkelse og trusler. De fleste av forbrytelsene skjer på skolen, men bare 10–20 prosent anmeldes.

 

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.