Solvikskolan i Järva ligger vakkert til, midt i naturen. En lærer mistet nylig jobben da hun ikke ville underkaste seg “newspeak”, og tiltale en elev som “hen”. Foto: Solvikskolan

En lærer ved Solvikskolan i Järva ble nylig oppsagt fordi hun ikke ville kalle en av elevene for «hen». Skolens ledelse henviste til diskrimineringsloven, og sier at lærere ikke har rett til å benytte «uønskede pronomen» i sitt samkvem med elevene.

Psykiateren David Eberhardt mener at foreldre som krever at lærere skal tiltale barna deres med «hen» nærmer seg grensen for mishandling.

I början av februari blev en lärare uppsagd från Solvikskolan i Järna, en fristående skola med Waldorfpedagogik. Orsaken var att hon inte kunde tänka sig att kalla en av eleverna för ”hen”, något som föräldrarna hade begärt.

– Det var en förälder som drev på ganska hårt. Jag förklarade för styrelsen att jag kunde kompromissa och säga barnets namn i stället för ett pronomen, men eftersom föräldern inte gick med på det så gick inte heller styrelsen med på det, förklarar läraren som vill vara anonym.

Skolen mente altså at læreren brøt mot loven, og henviste til et eksempel fra diskrimineringsloven:

”En lärare använder ett oönskat pronomen i relation till en elev.”

Men eleven har aldri bedt læreren om å bruke dette konstruerte ordet, ifølge den oppsagte læreren.

Skolesjefen Peter Friemann vil ikke kommentere denne enkeltsaken spesifikt, men skriver i en e-post til Världen Idag:

I ett fall där en lärare vägrar att använda det pronomen som eleven själv föredrar är det inte ett alternativ att i stället enbart använda sig av elevens namn, då detta också skulle utgöra en form av särbehandling jämfört med hur andra elever behandlas av läraren.

Särskilt om eleven är medveten om att läraren gör det för att ”slippa” använda det pronomen som eleven önskar, skriver han och menar att ett sådant förhållningssätt är diskriminerande.

Men dette er ikke noe svar som angår saken, siden det ikke er eleven som har bedt om å bli tiltalt som «hen». Det er elevens foreldre som har anmeldt saken til Skolinspektionen.

Hvor er Lærerforbundet?

Lærerforbundet ønsker ikke å kommentere enkeltsaker. Men de burde vel kommet med en generell kommentar? Er det greit for fagforeningen at lærere får sparken for ikke å bruke påtvunget newspeak? Er lærerforbundet på lærerens side, eller har de også underkastet seg transaktivistene?

På skolens hjemmeside omtaler de seg selv slik:

Skolan arbetar enligt den antroposofiska andevetenskapens pedagogiska uppslag, Waldorfpedagogiken.

Det er altså en form for Steinerskole det dreier seg om.

Læreren anser det som en form for mishandling å kalle et barn for hen, siden hun er skeptisk til utviklingen hvor stadig flere skifter kjønnsidentitet, mange gjennom kirurgiske inngrep og hormonbehandlinger.

– Barn kan leka att de är någon annan än den de är, men det här är ingen lek. Det är allvar för föräldrarna och det är en allvarlig utveckling i samhället. Jag vill inte vara med och bejaka det eller ha något sådant på mitt samvete, säger hon.

Medisinsk skandale

Den norske spesialpsykologen Marit Johanne Bruset har beskrevet det som foregår som den største medisinske skandalen siden lobotomering. Men transaktivistene kjører på mot sitt kjønnsløse, utopiske og intolerante angiversamfunn, gjerne begrunnet på meget uvitenskapelig vis.

Som når den transkjønnede psykoterapeuten (og aktivisten) Hershel Russell i dokumentaren Kjønnsidentitet – Hvem vet best? forklarer hvordan en jente vet at hun er en gutt:

«Jeg vet det dypt der inne, hvor musikken spiller».

– Det er så presist: så irrasjonelt, intenst, vakkert og dypfølt, konkluderer Russell. Vitenskapelig? Nei. Ideologi? Absolutt.

Dokumentaren er nå forbudt i Canada og heller ikke tilgjengelig på NRK sine nettsider.

Barnemishandling

Psykiateren David Eberhard beskriver hele saken som trist.

– Det är i princip omöjligt att få sparken för något, men att få det för en sådan här sak kan jag tycka är väldigt märkligt. Innan en skola säger upp en lärare bör man först ta reda på om barnet far illa, menar han.

Eberhard mener at hvis ikke barnet har uttrykt misnøye over tiltaleform, så er det egentlig foreldrene som beveger seg mot en grense som kan beskrives som barnemishandling.

– Jag hade personligen anmält ett sådant fall till socialtjänsten för utredning.

Världen Idag

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.