Document skrev i mai om en lærer ved Solvikskolan i Sverige som fikk sparken fordi hun nektet å kalle en elev for «hen». Tidligere har læreren valgt å være anonym, men nå står hun fram.

– Jag vill att alla ska vakna upp och förstå vad det är som händer. Det handlar om våra barn, sier hun til Världen Idag.

Les også: Svensk lærer nektet å bruke ordet «hen», fikk sparken

Det var i februar grunnskolelæreren Selma Gamaleldin ble oppsagt fra Solvikskolan i Järna. Begrunnelsen var at hun hadde sagt nei til en forelder som krevde at hun skulle bruke pronomet «hen» om en gutt som var elev ved skolen.

Men eleven har aldri bedt læreren om å bruke dette konstruerte ordet, ifølge den oppsagte læreren.

Gamaleldin nektet. Skolen mente da at hun brøt mot loven, og henviste til et eksempel fra diskrimineringsloven:

”En lärare använder ett oönskat pronomen i relation till en elev.”

Psykiateren David Eberhard beskrev hele saken som trist.

– Det är i princip omöjligt att få sparken för något, men att få det för en sådan här sak kan jag tycka är väldigt märkligt. Innan en skola säger upp en lärare bör man först ta reda på om barnet far illa, menar han.

Eberhard mente at hvis ikke barnet hadde uttrykt misnøye over tiltaleform, så er det egentlig foreldrene som beveger seg mot en grense som kan beskrives som barnemishandling.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Står frem i video

Tidlig i august sto Gamaleldin fram offentlig i en video på Facebook. Her forteller hun hvorfor dette spørsmålet er så viktig for henne, og hvorfor hun ikke vil bruke begrepet «hen».

Hun mener tradisjonelle pronomer, han og hun, er koblet til barnets biologi. Hvis man tiltaler barn med pronomet «hen», signaliserer man at barnet hverken er gutt eller jente.

Dette kan føre til at barnet kan føle skam over sitt biologiske kjønn. Dette kan videre føre til hormonbehandling og kjønnsoperasjon, som resulterer i sterilisering.

– Jag vill inte ha detta på mitt samvete. Det här är rena misshandeln i mina ögon, sier hun i videoen.

– Om lärare kan avskedas på detta vis i dag så är väl nästa steg att vi föräldrar tas ifrån våra barn i morgon. Jag var inte redo för detta. Och därför vill jag med denna korta video förbereda dig för det.

Les også: Støre vil innføre «hen» og en tredje kjønnskategori

Hun forteller at det hun har opplevd, har vært et sjokk som har medført en stor sorg over det som skjedde. Lärarförbundet mente skolen hadde rett til å gi henne sparken. Hun orket ikke gå videre med saken.

– Jag vill att alla ska vakna upp och förstå vad det är som händer. Det handlar om våra barn.

– Finns inte lärarna där och kämpar för barnen så kommer barnen att gå under i det här.

Det har kostet å stå fram offentlig, forteller Gamaleldin på Facebook:

Jag har fått betala ett mycket högt pris för att jag går ut offentligt med detta. Familjemedlemmar som inte längre vill synas offentligt med mig, folk som ogillar mig för mina åsikter och att behöva gå ut offentligt med något extremt känsligt när jag egentligen bara vill undervisa som lärare i lugn och ro.

Du kan se videoen nedenfor.

Världen Idag

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.