De to svenske avisene Göteborgs-Posten og Aftonbladet skriver om situasjonen i svenske skoler.

Göteborgs-Posten beskriver en skolehverdag i Göteborg som er preget av vold og sex. Slag, spark og tvungen oralsex er utbredt i den svenske byen. Dette kan umulig være et resultat av et samfunn som beveger seg i positiv retning. Foreldre med barn i skolen forteller at skolene ignorerer problemene.

Vid minst 185 tillfällen i fjol polisanmäldes våld, hot och trakasserier på skolor i Göteborg. Barn vittnar om stryp­försök, oralsex under tvång och sparkar. Föräldrarna å sin sida, berättar hur de larmat skolan utan resultat.

—-

Just nu utreds en 15-åring för att ha skurit en elev i armar och händer på en skola i Kortedala. I februari blev en elev så grovt misshandlad vid en skola i nordöstra Göteborg att barnet fördes i ambulans till sjukhus.

De barnen är inte ensamma om sina upplevelser. GP har gått igenom alla polisanmälningar som gjorts under 2015, där angivelsen för brottsplats innehåller ordet ”skola”. Vid minst 185 tillfällen anmälde föräldrar och rektorer våld som skett i skolmiljö och som involverar elever.

Rundt om i Sverige råder nå mangel på lærere og annet personale som er delaktige i undervisningen. Det er også for lite areal til å drive undervisningen. Hvorfor er situasjonen blitt slik? Nå skal alle barna som ankom Sverige under den store asyltilstrømningen i fjor ha skole plass. Sverige har rett og slett ikke kapasitet nok. Sveriges kommuner trykker på alarmknappen.

Nu slår kommunerna larm – läget inom skolan är akut efter flyktingkrisen förra året.
Och det är lärarbristen som är största problemet, visar Aftonbladets enkät besvarad av 133 kommuner.
Men också avsaknaden av skollokaler och språkkunniga ställer kommunerna inför stora utmaningar.

—-

Nu tar flyktingkrisens barn plats i svenska skolor. Aftonbladet har rest runt i Sverige och träffat politiker, skolledare, lärare och elever och pratat om vad detta betyder för utbildningssystemet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂