Mange innvandrere beholder sin kultur også når de kommer til vestlige land. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

Ifølge en skoledebattant i Sverige er nasjonen mer splittet og oppdelt i ulike kulturer enn noensinne, og begreper som mangfold og flerkultur representerer rett og slett «en bløff».

Den betydelige innvandringen har satt sitt preg på Sverige, og det har oppstått en rekke mer eller mindre segregerte miljøer som har lite til felles med det opprinnelige svenske storsamfunnet.

Ulike innvandrergrupper velger rett og slett å holde på sin egen kultur, sin religion, sine tradisjoner og sine familie- og klanstrukturer.

Dette har ikke minst gitt seg utslag for barn i innvandrerfamilier som vokser opp i landet. Det hevdes at mange av dem aldri helt blir en del av samfunnet. De kommer til å leve sitt liv i egne, parallelle samfunn.

Det er en kjent deltaker i svensk skoledebatt, Hai Phuong Tran, som skriver om saken i SvD (Svenska Dagbladet). Saken ligger der bak betalingsmur, men er også gjengitt hos Fria Tider:

– Det är en bluff att skolor i svenska förorter sysslar med «mångfald» och är «mångkulturella». I själva verket har flera elever i dessa skolor aldrig träffat en etnisk svensk, skriver skoldebattören Hai Phuong Tran i SvD.

Hai Phuong Tran, lærer fra innvandrerbydelen Angered i Göteborg, konstaterer at forstadsskolene er svært like hverandre. Har man jobbet i en slik, har man i praksis erfaring fra dem alle.

– Språkkulturen, sättet man beter sig, attityd, inställning och förhållningssätt till skolan och vuxna är ganska lika varandra. Istället för en mångkultur får man en sorts förortskultur, konstaterar han.

Det påpekes at denne forstadskulturen har lite med det svenske samfunnet å gjøre:

Men speciellt svensk är inte förortskulturen. Istället bygger den till stor del på lättkränkthet, och slagsmål uppstår ofta där hela släkter är involverade.

– Ibland händer det att hela familjer, äldre bröder, pappor, farbröder och morbröder går i konflikt med varandra för något som har skett i skolan, skriver han.

Det hevdes at det er alt annet enn lett å være etnisk svensk som elev på en slik skole.

– De etniskt svenska barnen blir marginaliserade och nästan exotifierade, konstaterar Hai Phuong Tran.

Denne problematikken i skolene er også merkbar i Norge. Allerede i 2017 viste statistikk fra Oslo kommune at det var flertall av elever med innvandrerbakgrunn ved 52 av 132 Oslo-skoler.

Les også: 

Den massive innvandringen til Sverige fortsetter under koronakrisen

Bestill gode bøker fra Document forlag: 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 


Bestill gode bøker fra Document forlag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.