Svenska Lärarförbundet har i 20 år kåret landets beste skolekommune. Men årets pris er den siste. Skolene har rett og slett blitt for dårlige.

Siden 2001 har Lärarförbundet undersøkt alle Sveriges kommuner og listet opp hvor godt kommunene lykkes med skolene sine. Vurderingen har vært basert på faktorer som økonomi, antall kvalifiserte lærere og elevenes resultater. Hensikten med å kåre beste skolekommune har vært å stimulere til en bedre skole i hele Sverige og få kommunene til å lytte til sine lærere og skoleledere.

– Vi har nådd en grense

Men nå slutter de med kåringene, og årsaken er enkel: Sveriges skoler er rett og slett for dårlige, og forskjellene mellom de ulike kommunene er så store at Lärarförbundet mener det ikke er rimelig å gjøre sammenligninger mellom dem.

– Vi har nått en gräns. Ekonomin för skolorna ser allt sämre ut och likvärdigheten fortsätter att minska, sier Johanna Jaara Åstrand, leder av Sveriges Lärarförbund, på forbundets nettsider.

I et intervju med SVT Morgon sier Jaara Åstrand at mange kommuner underpresterer så sterkt at forskjellene i skolekvalitet er blitt uakseptable, og at mange kommuner ikke lenger lytter til lærerne sine.

– Vi ser inte värdet i att utse Bästa skolkommun eftersom så många kommuner underpresterar och skillnaderna bara ökar. Alldeles för många skolor lyckas inte med sitt uppdrag längre, helt enkelt eftersom de inte har råd. Det är samma kommuner som inte kan leverera bra resultat och som inte ger de förutsättningar som elever och lärare behöver, sier Johanna Jaara Åstrand.

Derfor mener Sveriges Lärarförbund at en rangering ikke lenger tjener noen positiv hensikt.

Les også: Mistet jobben for ikke å kalle elev «hen», nå står læreren fram

Lærere vil nasjonalisere

En fersk medlemsundersøkelse utført av Svenska Lärarförbundet viste at åtte av ti lærere mener at likestillingen ville vært bedre dersom staten overtok ansvaret for skolen. Drøyt seks av ti lærere mente at også lærernes arbeidsmiljø og status ville bli bedre dersom staten overtok. I en debattartikkel publisert i Expressen sier Jaara Åstrand at kommuner ofte nedprioriterer skolen i forhold til andre formål:

Åtskilliga kommuner har under många år  sparat in  på skola och utbildning (…) Hur en elev lyckas i skolan präglar ofta individen för livet och för samhället ger varje skolmisslyckande negativa effekter som kan vara svåra att reparera.

Därför är det i grunden orimligt att en så viktig samhällsinstitution som skolan ska konkurrera om att få resurser med simhallar,  utegym, cykelbanor och andra kommunala frågor. Skolan borde ses som en nationell angelägenhet.

Den beste skolekommunen i 2021 var Övertorneå, etterfulgt av Vadstena og Älvsbyn. På bunnen havnet kommunene Borlänge, Tierp og Haninge.

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.