I likhet med stadig flere norske skoler sliter mange svenske skoler med vold, både mellom elever og mot lærere. Samtidig forventes de å skulle hjelpe samfunnet med integrering og forebyggelse av kriminalitet. Grov voldskriminalitet er blitt et så alvorlig problem nesten overalt i Sverige at også partier på venstresiden er bekymret.

Socialdemokraterna vil hindre at barn helt ned i en alder av 5 år blir rekruttert av gjengkriminelle. De ønsker spesielle kriminalitetsforebyggende tiltak myntet på 5–12-åringer. Satsingen vil innebære at regjeringen må komme med forslag til tiltak som skal starte allerede fra førskolealderen og oppover. Det kriminalitetsforebyggende arbeidet skal omfatte skoler, politi og sosialtjeneste, som alle raskt skal dele informasjon med hverandre.

Alt dette, hvis det i det hele tatt hjelper, koster derimot penger. Sverige har dessverre ikke lenger en så sterk økonomi som landet en gang hadde.

For landets kommuner og regioner blir det ingen tillegg i vårbudsjettet. Skolesektoren hadde derimot trengt et tilskudd på 12 milliarder kroner, hevder fagforeningen Sveriges Lärare. «Dette er et katastrofebudsjett for svenske skoler og det svenske læreryrket», sier Johanna Jaara Åstrand, leder i Sveriges Lärare.

Fagforeningen mener at budsjettet risikerer å tvinge frem store kutt i skolene: «Det får ødeleggende konsekvenser. Klassene blir større, elever som trenger spesiell støtte risikerer å ikke få det», sier Jaara Åstrand. «Vi er i permitteringsforhandlinger og lærere står i fare for å bli oppsagt på grunn av pengemangel i en situasjon der skolene skriker etter flere lærere».

Mange skoler er nå truet av nedskjæringer som følge av presset økonomi. Ved Bredängsskolan i det sørlige Stockholm skal hver tiende stilling fjernes. «Jeg føler meg bekymret for elevenes skyld. Elevene våre trenger mange voksne rundt seg». Dette sier Emelie Roxby-Schüsseleder, spesialpedagog ved Bredängsskolan, til SVT.

Bydelen Bredäng er et av områdene politiet klassifiserer som utsatt, med mye kriminalitet.

Rektor Anna Hoffsten er redd for at elever med behov for ekstra støtte vil bli rammet. «Den beste forsikringen for at elevene ikke skal bli dratt inn i gjengkriminalitet er at elevene oppfyller målene i skolen», sier Hoffsten. Hun er derfor bekymret over mangelen på ressurser til forebyggende tiltak.

Dana Bdeir går i åttende klasse. «De fleste elever bor ikke i et veldig godt miljø her i Bredäng, da det er skyting i forstedene. Dette kan føre til at mange elever trekkes til det. Hvis assistentene ikke er her, kan noen elever havne feil».

Ifølge fagforeningen Sveriges Lärare forventes det kutt på skoler over hele landet. Det vil bli arrangert demonstrasjoner mot dette i Stockholm og Göteborg i mai.

Socialdemokraterna vil hindre at småbarn blir rekruttert av gjengkriminelle

Sosialdemokratisk avis: Kriminell infiltrasjon kan «knekke» Sverige

Svensk politimann sier opp, tror ikke lenger at politiet kan stoppe volden

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.