Voldsbølgen i svenske byer, blant annet i hovedstaden Stockholm, i januar 2023 har rystet mange av landets borgere. Ifølge statsminister Ulf Kristersson (M) har politiet kontroll i den forstand at de vet hva som skjer, men at det som skjer er ukontrollerbart. – Denne helgen var blant de verste vi har sett på veldig lenge, uttaler Kristersson i SVT Morgonstudion. – Dette er vår tids hjemlige terrorister, sier han om de kriminelle gjengene. Politiet gjør det de kan for å forhindre den eskalerende volden, men det vil kreves vidtrekkende og tidkrevende tiltak for å få bukt med gjengrelatert kriminalitet, ifølge statsministeren.

Socialdemokraterna, som etter mange år ikke lenger sitter i regjering, er plutselig også blitt opptatt av problemene. De ønsker kriminalitetsforebyggende tiltak myntet på 5–12-åringer for å forhindre at så mange barn rekrutteres av gjengkriminelle.

I 2022 var det over 60 dødelige skytinger i Sverige, minst en per uke. Bare rundt 20 prosent av disse ble oppklart. Siden 2015 har oppklaringsprosenten for dødelig våpenvold i kriminelle omgivelser falt kraftig. Nå blir et stort flertall av slike mord aldri løst. Caroline Asplund, drapsetterforsker i Stockholm Nord-området, anser dette som en «total svikt» av politiet. Amir Rostami er førsteamanuensis i kriminologi og er bekymret for at etterforskningstakten har gått ned etter hvert som dødelig vold har økt. – Konsekvensen for gjengmiljøet er at det blir sett på som risikofritt å drive med drap, sier Rostami.

20 år tidligere var voldskriminaliteten delvis avgrenset til visse områder med en høy andel av innvandrere, som Rosengård i Malmö. Nå har problemene spredt seg til nesten hele landet. Selv i bydelen Södermalm i Stockholm, ett av de dyreste og mest eksklusive områdene i Sverige, smeller det bomber.

Avisen Aftonbladet har snakket med ulike personer i Stockholm om hvordan de reagerer på volden. Lauri Järvinen, 90, går sakte forbi med rullatoren sin og sier: – Hvordan kunne Sverige, som var et så godt land, bli slik? Mange svensker reagerer på kriminaliteten med frustrasjon, men også resignasjon. Å flytte internt i Sverige blir ikke lenger ansett som noen varig løsning:

– Det er i alle fall ingen steder i Stockholm der du ville følt deg helt trygg, sier Christina Steen, 52. – Hvis du vil unnslippe volden, bør du nok flytte til landsbygda, sier Anna Clementson, 61. – Jeg tror ikke det spiller noen rolle hvor du bor lenger. Det kryper nærmere og nærmere. Det er lett å bare gå forbi og ved et uhell bli skutt, sier Clementson og fortsetter: – Jeg synes ikke politiet har gjort nok. Det må settes inn betydelige ressurser.

Kjøp boken fra Document Forlag!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.