Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) omtaler voldsbølgen den siste helgen som blant de verste på lang tid, og hovedstaden Stockholm rammes hardest. Det fins ingen raske løsninger på problemet, sier han.

Kristersson var gjest hos SVT Morgonstudion, og temaet var den siste tidens voldsspiral. I løpet av noen uker har det vært rundt tyve skyteepisoder og eksplosjoner, med to dødsfall som resultat.

Kristersson sier at politiet gjør så godt de kan, men at det vil kreve vidtrekkende og tidkrevende tiltak for å få en slutt på den gjengrelaterte kriminaliteten.

– Jag tycker att vi har kommit så långt i den här utvecklingen att vi måste göra saker vi inte gjort tidigare, det här är vår tids inhemska terrorister, sa Kristersson.

Det dreier seg vel egentlig om importert, utenlandsk terrorisme, siden de aller fleste gjengkriminelle er innvandrere.

Stocholmsområdet er hardest rammet, og det ble lørdag bestemt at politiet i hovedstaten skal få midlertidig forsterkning av flere hundre politifolk fra andre deler av landet. Fria Tider omtaler saken.

Kristersson menar också att polisen behöver fler verktyg för att klara upp brott kopplade till gängkriminalitet.

Regeringen och Sverigedemokraterna har bland annat gett i uppdrag att utreda möjligheten att införa visitationszoner och anonyma vittnen som åtgärder för att stävja våldet.

Förslagen har fått kritik för att vara integritetskränkande, men Kristersson säger att man måste göra saker man inte gjort tidigare för att kunna bekämpa den eskalerande gängkriminaliteten.

Volden i Sverige fører til boligprisfall i flere områder

Det snakkes ofte om hvordan man bør gjøre en innsats for å forebygge kriminalitet. Men et land som fortsetter masseinnvandringen, gjør det nesten umulig å forbedre situasjonen. Når Kristersson sien man må iverksette tiltak man ikke har gjort tidligere, så er en stans i masseinnvandringen en åpenbar begrensende løsning.

Ifølge Migrationsverket ble det i 2022 delt ut svimlende 142.000 oppholdstillatelser. Riktignok er nesten 8000 av disse EU/EØS-borgere, og hvor mange av disse som egentlig er fra land utenfor Europa, vet vi ikke. Det samme kan vi si om de 14.000 studentene og de 41.000 som kommer som arbeidere (det kan være én person som har jobb, så følger hele familien med). Et soleklart flertall dreier seg om asylsøkere og familiegjenforening.

Riktignok  ankom 40.000 ukrainske flyktninger Sverige i 2022, og en god del av disse har vel søkt og fått oppholdstillatelse. Men også disse menneskene krever ressurser, som skole, helsehjelp, språkopplæring og sosiale stønader.

Hva med energi? I en pågående energikrise virker det lite smart å øke befolkningen så kraftig.

Millioner av mennesker har flyktet fra Ukraina til andre europeiske land, og Norge forventer at antallet når 80.000 før utgangen av 2023. Når heller ikke en slik krise får myndighetene til å begrense tilstrømningen fra ikke-europiske land, skjønner man hvordan fremtiden trolig blir.

Rettsvesenet i Sverige er, som i Norge, gjennomsyret av milde straffer. De blir stående hjelpeløse mot barn som bedriver vold. Dette utnyttes selvsagt av de kriminelle gjengene.

Det er nesten umulig å tro at volden vil slutte å eskalere uten at Sverige begrenser innvandringen, utviser kriminelle utlendinger og endrer straffelovene. Hvis man er gammel nok til å skyte folk eller voldta, så er man vel gammel nok til en form for straff også.

Norge tusler lydig etter, i samme retning.

Les også:

Stavanger: Barn ned i 9-årsalder er involvert i kriminalitet

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.