Politiet har rykket ut til Solna utenfor Stockholm i forbindelse med et skytedrap. Fredag 20. januar 2023. Foto: Christine Olsson//TT News Agency via AP

Sveriges politidirektør Anders Thornberg sier omkring 30 personer er pågrepet i forbindelse med sjokkartede voldsbølgen i den svenske hovedstaden.

Stockholm og andre svenske byer har lenge vært herjet av vold og kriminalitet. De siste ukene har dette imidlertid nådd helt nye høyder i nettopp Stockholm. Poltiet har satt inn det de har av ressurser i et forsøk på å demme opp for voldsbølgen.

Det har ført til en rekke pågripelser. Spørsmålet er om det på noen som helst måte kan løse problemene.

Utviklingen lar seg ikke lenger feie under teppet, og den svenske regjeringen har vært nødt til å ta opp saken den dystre utviklingen spesifikt.

Document omtalte nylig statsminister Kristerssons uttalelser i den anledning, der han mener det er innenlandske terrorister som er på ferde.

Les også sak under.

Sveriges politidirektør Anders Thornberg holdt en pressekonferanse om situasjonen mandag. Han opplyser at det er flere barn blant de pågrepne, enkelte er under 15 år.

Dette er personer som erfaringsvis svært raskt slippes ut igjen av politiet.

Den seneste runde med pågripelsene er skjedd siden voldsspiralen skjøt fart rundt jule- og nyttårshelgen.

NTB-TT melder om saken.

– Vi har en ekstremt alvorlig situasjon. Volden med skyting og eksplosjoner vi har sett den siste tiden er forferdelig, sier politidirektør Thornberg.

Ord som ekstremt alvorlig situasjon om kriminaliteten er normalt forbeholdt noe bortimot krigstilstander.

Siden nyttår har flere eksplosjoner rystet Stockholm-området. To personer er skutt og drept.

– Situasjonen er vanskelig og våre medarbeidere jobber hardt, men voldstrenden må brytes, sier han.

15 pågrepet i helgen

Rundt halvparten av pågripelsene har skjedd de siste dagene, sier han.

– I helgen pågrep vi rundt 15 som er koblet direkte til disse miljøene som vi jobber aktivt med, sier regionpolitisjefen i Stockholm, Mattias Andersson.

Andersson sier at de mindreårige som er pågrepet er overført til sosialtjenestene. Personer som kommer fra andre steder enn Stockholm er også pågrepet.

Tidligere har svensk politi sagt at volden har utspring i tre pågående konflikter i miljøene. Ifølge meldinger i flere medier er konfliktene ikke isolert til hovedstaden. I ett tilfelle skal det være snakk om en maktkamp om narkotikamarkedet i Sundsvall.

– Det er vi klar over. Det er ikke bare Stockholm, ikke bare ett enkelt utsatt område, men en større sak. Vi er selvsagt på vakt for å gjøre hele Sverige trygt og sikkert, sier Anders Thornberg.

Få tror det å gjøre hele Sverige trygt og sikkert, er noe man vil oppnå med det første.

Politiet må hente forsterkninger fra hele landet

Politiet i Stockholm skal om kort tid forsterkes med rundt hundre politifolk fra alle politiregioner i landet. Ifølge Mattias Andersson handler det ikke bare om uniformerte politifolk.

Nå skraper man kassen for alle ressurser, det minner om en mobilisering.

Siden julehelgen har Stockholm opplevd over 20 tilfeller av grov voldskriminalitet, og to personer er drept. Statsminister Ulf Kristersson har gitt uttrykk for bekymring.

– Denne helgen var blant de verste vi har sett på svært lang tid, sa Kristersson til SVT mandag morgen.

Man vet det er alvor når landets statsminister rykker ut for å ta opp en sak man helst vil ha minst mulig oppmerksomhet omkring.

Les også:

Vold i Sverige: Det finnes ingen steder å slippe unna

Velkommen til møte: 

Kjøp billetter til møtet her

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.