Politiet i Sverige holdt i nylig en pressekonferanse om skytevolden og eksplosjonene i Sverige. Skytingen har økt og risikoen for at en tilfeldig person blir skadet eller drept har økt, sa rikspolitimester Anders Thornberg. 

I forrige uke slo Sverige ny rekord når det gjelder dødsskyting i Sverige. Så langt i år er 49 mennesker drept i en skyting. 

– Vi ser at skytingen har økt med cirka 20 prosent. Antall skadde med 15 prosent og antall døde med 40 prosent, sier Johan Olsson, leder for Nasjonal operativ avdeling, Noa.

Senest var det to skyteepisoder i Sverige. En buss ble skutt mot i Stockholm og i Enköping hvor en far og datter ble skutt mot

Samtidig som skytingen øker dramatisk, ser det også ut som om eksplosjonene også nå øker etter en periode med nedgang. I forrige uke ble to sprengladninger detonert i Stockholm og politiet undersøker om detonasjonene har noen sammenheng.

Politiet snakker om flere faktorer som politiet har identifisert som de største årsakene til den markerte økningen i vold. De nevner «voldens destruktive logikk», at vold avler frykt og frykt avler vold. For det andre sprer volden seg mer og mer utenfor storbyene. Ifølge politiet skjedde 40 prosent av årets skyting andre steder enn de tre storbyene.

Politiet sier under pressekonferansen at de har flere ulike strategier for å håndtere volden og gjengene. 

– Redusere rekrutteringen og øke frafallet, opprettholde geografien ved å bli flere politifolk og straffeforfølge flere enkeltpersoner både for disse forbrytelsene men også andre forbrytelser, sier Johan Olsson, som også varsler at de vil øke antallet kameraer i samfunnet med tusen.

Stockholms regionpolitimester Mats Löfving ga en mer konkret beskrivelse av problemet i hovedstaden.

De mest røde områdene er fortsatt i Stockholm, hvor det har vært 20 våpendrap så langt i år. Når stadig flere såkalte «a- og b-kriminelle», på toppen av næringskjeden, sitter i fengsel, rekrutteres stadig yngre mennesker. Det er eksempler på åtteåringer som rekrutteres til å utføre enklere oppgaver og deretter raskt klatrer opp stigen.

Den grove våpenvolden og eksplosjonene har nådd et omfang vi ikke har sett før, sier Anders Thornberg.

– Vi sier som de er. Vi har en ekstremt alvorlig situasjon.

I tillegg til rikspolitimesteren deltok Johan Olsson, leder av Riksoperativa avdelingen, Noa, og Stockholms regionpolitimester Mats Löfving på pressekonferansen.

Noen timer etter pressekonferansen ble en 19-åring skutt og drept i bydelen Ronna i Södertälje. I dag har det vært nok en skyteepisode i samme bydelen. Da snakker vi om fire skyteepisoder på omtrent en uke, i en bydel.

Fredagskvällens mord på en 19-åring kan vara kopplats till en intern konflikt i Södertäljes undre värld som resulterat i flera skjutningar.

Beväpnade gängmän på mopeder patrullerar nu den särskilt utsatta stadsdelen Ronna, enligt uppgifter till lokaltidningen LT.

Oppdatering: Offeret for skyteepisoden er nå død, ifølge Expressen. Sverige har dermed nådd 50 døde etter skyteepisoder i år.

Les også:

Sverige: Nok en person drept etter skyting

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.