En mann i 20-årene ble søndag skutt og drept i Södertälje, litt syd for Stockholm. Dermed har 60 personer blitt drept med skytevåpen i Sverige så langt i 2022. Rekorden for antall skytinger med dødsoffer ble passert tidligere i høst.

Allerede i september ble det notert en ny dyster rekord i antall skytedrap i Sverige. Den forrige rekorden lød på 47 drap i 2020.

Bare i Södertälje har man opplevd at syv personer har mistet livet i skyteepisoder. Det bor rundt 76.000 mennesker i byen, skriver Berlingske.

 Byen er ramt af en voldsspiral, og drabene er ifølge politiet knyttet til opgør mellem forskellige bander.

Sidst i september og først i oktober blev tre personer skudt og dræbt i Södertälja inden for en uge.

»Den seneste tid kommer til at gå over i historien som Södertäljes sorte uger,« siger kommunalpolitikeren Boel Godner (S).

Lokale myndigheter mener voldsspiralen i Södertälja har røtter i en intern maktkamp, etter at et kriminelt nettverk har blitt oppløst i flere deler. Mange svært unge personer er invilvert i den grove volden, og flere tenåringer ar arrestert, mistenkt for drap eller medvirkning til drap.

Anders Thornberg er sjef for det svenske rikspolitiet (Rikspolisen). Han sa forrige uke at det er en svært alvorlig situasjon i Sverige når det gjelder organisert kriminalitet. Politiets ressurser er hardt presset, og Thornberg har ingen forventninger om at situasjonen vil forbedres neste år.

»Det er utroligt høje tal, når vi taler om antallet af dræbte,« sagde Thornberg.

Han peker på unge mennesker som mangler selvkontroll, og den hensynsløse volden politiet har sett er svært foruroligende.

»Desværre går det fortsat i den forkerte retning,« sagde Anders Thornberg.

Les også:

Svensk politisjef frykter rekord i antall skytedrap: 47 hittil i år

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Kjøp julegavene fra Document!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.