Svenske medier melder torsdag kveld om at en mann er drept og en skadet i enda en ny skyteepisode i Södertälje. Dette er den tredje dødsskytingen på en uke, og den femte på to uker. Dette skjer i kommunen som i 2021 fikk 12,5 mill kroner for å hindre at barn og unge blir kriminelle.

Minst två män blev svårt skottskadade i en ny skjutning som ägde rum i Saltskog vid 18.15-tiden på torsdagskvällen. LT erfar att en av de skjutna männen avled på platsen, medan den andre flögs med helikopter till sjukhus. Boende berättar för LT: ”Jag hörde automateld”. (LT – betalingsmur)

Expressen ramser opp de siste to ukenes skudd i byen som akkurat nå fremstår som Sveriges farligste:

  • Den 23 september kom en man i 20-årsåldern till sjukhus med skottskador efter larm om att skott avlossats utomhus i Saltskog i Södertälje. Mannen skadades allvarligt.
  • Den 28 september sköts en man i 25-årsåldern i Ronna. Hans skador beskrevs inte som livshotande.
  • Den 30 september sköts en 19-åring till döds vid en fritidsgård i Ronna.
  • Dagen därpå sköts en man i 40-årsåldern ihjäl i ett villaområde i Ronna.

Documents korrespondent Roger Sahlström fikk ingen kommentar fra Stockholmspolitiet, men det lokale politiet ga i det minste et svar:

Caroline Aspegren, som er lokal politiområdeleder, sier på telefon til Document at situasjonen i Södertälje er alvorlig og at volden har eskalert kraftig.

– Det vi ser i Södertälje nu är ju en våldsspiral som vi inte har sett på väldigt lång tid.

Ifølge opplysninger til lokalavisa LT skal de nylige skytingene ha sammenheng med en konflikt om narkotikamarkedet mellom to grupperinger i Ronna og Saltskog. Fire menn er arrestert mistenkt for drap. To av dem er 18 år. (Document)

Antallet som har blitt skutt og drept i Sverige så langt i år passerte 50 sist helg. Skytingene skjer nå så ofte at vi ikke er sikre på hvilket offer i rekken kveldens drepte er.

Statsstøtte

Sveriges Television skrev sist høst om at Södertälje har mottatt 12,5 millioner kroner i ekstraordinær statsstøtte for å motvirke kriminalitet blant barn og unge.

Ett projekt för att få fler att nattvandra i kommunen – det är en av satsningarna som blivit möjligt efter att Södertälje fick drygt tolv och en halv miljon kronor i statsbidrag för att minska risken att barn och unga hamnar i kriminalitet. (SVT)

Torsdagens skyting har vakt sterke reaksjoner på Twitter. En assyrer (syrianer på svensk) skriver dette:

En annen som har vokst opp i bydelen Saltskog postet torsdag kveld denne tweeten:

Skottlossning i Södertälje – en död och en skadad (Expressen)

Les også:

Svensk politi vil ikke si noe offisielt om voldsutviklingen i Södertälje

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.