Svensk politi gjør pågripelser. Foto: Adam Ihse/TT NYHETSBYRÅN / NTB

Mens det kriges som verst i Ukraina, har Sverige sin egen krig å stri med. I en del svenske byer har bevæpnede gjenger mer eller mindre kontroll over sentrale strøk.

De bevæpnende kriminelle gjengene er et voksende problem i Sverige, og nå tas det hele til stadig nye nivåer.

Gjengene består i hovedsak av grupper og klaner av innvandrere. Ofte står ulike etnisiteter opp mot hverandre, som afrikanere, nord-afrikanere, balkan-grupper, tyrkere, irakere og afghanere, for å nevne noen som gjerne går igjen i rapportene. Syrere utgjør en spesielt stor gruppe i byen.

Nå skriver Samnytt om hvordan denne utviklingen tar stadig nye steg, og det er gang på gang de såkalte utsatte områdene det handler om:

På fredagen sköts en 19-åring ihjäl i det så kallade särskilt utsatta området Ronna i Södertälje. På lördagen skedde en ny skjutning i området och en person har skadats. Enligt uppgifter patrullerar kriminella på gatorna med vapen.

Document har tidligere brakt nyheten om denne spesifikke skyteepisoden i Södertälje fredag:

Politiet fikk varsel om skytingen klokken 19.13. De rykket ut og fant en skadet person i bydelen Ronna.

– Vi åkte till platsen och kunde hitta en person som är allvarligt skadad utomhus, sa Carina Skagerlind,  pressetalsperson för Stockholmspolisen til Expressen tidligere i kveld.

– Det här är en plats i Ronna där det vistas en del personer, sier hun videre Carina.

– Det är områden med mycket kameror så vi hoppas att det ska vara till hjälp, och vi har våra bildanalytiker inne direkt för att titta på det här.

Ambulansehelikopter ankom stedet, men offeret var allerede død. Et stort antall politipatruljer søker etter mistenkte, skrev Document fredag.

Spesielt arten av skyting gjør saken verdt å dvele litt ekstra ved. Det er nemlig automatvåpen som benyttes, slik det gjerne gjøres i krig. Man er forbi stadiet med små håndvåpen:

Enligt Expressen ska det röra sig om en automateld.

Dette føyer seg inn i en lang rekke liknende hendelser i løpet av kort tid, og vitner om et samfunn som ikke lenger er i stand til å håndtere alvorlig kriminalitet på en særlig betryggende måte:

Den nya skjutningen är den tredje inom loppet av fyra dygn. På onsdagen sköts en man i 25-årsåldern ihjäl och på fredagskvällen sköts en 19-åring man ihjäl i området.

För en vecka sedan blev en man i 20-årsåldern skjuten i staden. Enligt uppgift ska skjutningarna handla om en konflikt mellan grupperingar inom Södertäljenätverket.

Samnytt forteller at det er kommet så langt at de kriminelle gjengene har etablert en form for herredømme i «sine» områder. De bedriver nå den type patruljering som man forbinder med militære okkupasjonsstyrker:

Lokaltidningen LT uppger att beväpnade gängmän nu patrullerar på mopeder i området.

Les også om en annen nylig hendelse av samme type: 

Sverige: Flere skadet i skyting mot bolig

Bestill fra Document forlag: 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.