Nytt

I Södertälje finnes to organiserte bander. Forrige torsdag ble to brødre, hvorav en var fotballspiller i toppligaen, skutt og drept på en spillbule. Nå venter «alle» bare på hevnen. Politiet har plukket opp broren til de drepte, da han er bandeleder. Men det er begrenset hvor lenge de kan holde ham.

Fotbollsstjärnan Eddie, 26, och hans bror, fyrbarnspappan Yaacoub, 40, sköts till döds med en kalasjnikov på Café Oasen i stadsdelen Ronna.
Syskonens bror Dany Moussa, 31, är president för det kriminella gänget X-team i Södertälje sedan två och ett halvt år. Enligt flera bedömare är motivet till morden att hämnas ett mordförsök i påskhelgen som Dany anses ligga bakom.

..
Dany är en känd kriminell med 15 avsnitt i brottsregistret. Hans gäng X-team i Södertälje har också en stark koppling till mc-gänget Bandidos i Västerås. Enligt flera uppgifter reste ett stort antal Bandidos-medlemmar i torsdags till Södertälje för att visa sitt stöd för gängledaren.

Får skyddad identitet

Polisen befarar nya våldsdåd i nästa vecka. På måndag tvingas de troligen släppa Dany. Hans narkotikainnehav anses inte räcka för häktning. Han och hans kvarvarande familj uppges också ha fått skyddade identiteter efter torsdagens dubbelmord på hans bröder.
Danys främste motståndare i gängkriget är ledaren för det så kallade Södertäljenätverket, Bernard Khouri, 29.

X-team uppges försörja sig främst genom utpressning. Men också av förfalskning av papper, målvakter i skalbolag och personrån. Södertäljenätverket uppges få sina inkomster genom inbrott runt om i landet, stöld av exklusiva märkeskläder, utpressning, beskyddaravgift för krogar, försäkringsbedrägerier och andra småbrott.

Men framför allt ska de enligt källor kontrollera garderoberna till majoriteten av krogarna i Södertälje och bedriva vaktbolag genom bulvaner.

Begge kriminelle nettverk består av assyriske kristne, som dominerer Södertälje.

Mafia som driver ulike «virksomheter» av typen dørvakter på kroer og puber, bilutleie, vakttjenester og innkrever beskyttelsespenger, er vanskelig å få has på. Men hvis de ikke bekjempes aktivt har de en lei tendens til å spre seg. Det blir en levevei, en vei til lettjente penger for unge som ikke gidder arbeide. Ungdommmene flasher penger og blir modeller for yngre. Prosessen blir selvrekrutterende.

Alle innenfor bandene og i deres nærhet, preges av frykt og vold.

Även bland brottsoffren finns en ovilja att stå upp mot gängen. Hot, misshandel och trakasserier är mycket vanligt. Även mot offrens familjer. De slår sina offer med knytnävar och sparkar – mer än så behövs inte för att tysta ett vittne, enligt en källa.

– Inte ens vi poliser skulle rekommendera någon vi känner att vittna mot de här gängen. Det är alldeles för riskabelt, säger en polis.
Länspolismästaren Karin Götblad vill dock uppmana alla som vet något att våga vittna.

– Det är svårt att vittna men någonstans måsta man bestämma vilket samhälle vi vill ha. Man måste våga vittna. Vi kan göra hotbildsanalyser och har larmpaket och skyddat boende, säger Karin Götblad.

Enligt länspolismästaren finns det en handfull personer som är nästan omöjliga att få dömda för de brott man vet de är inblandade i.

– Om jag skulle få önska något så är det hårdare straff för stämpling till brott. Många grova kriminella begår inte de här hemska handlingarna själva utan skickar unga killar, säger Karin Götblad.

Men hva skal man si om et politi som fraråder noen å vitne mot bandene? Hvordan kan et politi vinne med den innstillingen? Det er dessverre en holdning man finner igjen hos politikerne. Man har fradømt seg selv mulighetene som ville gitt resultater.

De styr gängen
Polisen varnar: Vi måste göra något nu