Aftonbladet publiserer bildene av ni personer som styrer mafiaen i Sverige. Den eneste svensken i galleriet er leder av Hells Angels i Göteborg. Dokumentasjonen taler sitt tydelige språk om hvem som styrer den organiserte kriminaliteten i Sverige.

Aftonbladet har kartlagt huvudpersonerna i landets just nu våldsammaste kriminella nätverk.
De leder grupper av unga män som är beredda att mörda för respekt och upprättelse.
Tonen i Sveriges undre värld har hårdnat. Uppgörelser mellan kriminella nätverk handlar inte längre bara om pengar.
– Det handlar om hämnd och heder. Gäng som utsätts för våld får inte backa, säger kommissarie Thord Modin vid Rikskriminalen.

Blandingen av æreskultur og kriminalitet er eksplosiv. Men Aftonbladets reportere nevner går ikke nærmere inn på den kulturelle komponenten, og hva den betyr for utbredelsen av kriminalitet, rekruttering, synet på staten og lovene osv. Hvilken betydning har æreskulturen for at disse gjengene ikke har noe problem med å true journalister og politifolk?

Problemet synes massivt. Aftonbladet nevner fem kriminelle nettverk som ligger i krig med hverandre og nasser på det svenske samfunnet.

Det här är gängen som slåss

Asir

Från början ett fängelsegäng som bildades av bland andra Süyar Gürbüz 2005. Organisationen finns även ute i samhället. Enligt en medlem har Asir en militärisk struktur med presidenter, sergeanter och soldater. De ägnar sig åt narkotikabrott, utpressning och ekobrottslighet.

Södertäljenätverket

Löst sammansatt av olika grupper i Södertälje. Ett par centralfigurer samlar övriga runt sig. De sysslar i huvudsak med inbrott runt om i landet, stöld av exklusiva märkeskläder, kokainhandel, utpressning och beskyddaravgift för krogar och beställningsjobb som att bränna bilar för försäkringspengar.

X-team

Supporterförening till Bandidos, finns på flera orter i landet. Verksamheten rör främst utpressning, beskyddaravgifter för krogar, förfalskning av papper, målvakter och skalbolag, personrån. Under konflikten med Södertäljenätverket har de tagit hjälp av medlemmar från föreningar runt om i Sverige.

K-falangen

Ett drygt tjugotal vänner till centralfiguren Valdet Kupa utgör kärnan. Det finns starka kopplingar till Naserligan i Göteborg. Falangen ägnar sig åt vapenbrott och stölder. Valdet Kupa är själv dömd för flera fall av narkotikabrott.

M-falangen

l Ett antal kompisar som växt upp tillsammans med ledaren Mirza Masovic och hans nu mördade bror.
Mirza och hans bror har tidigare stått bakom en restaurang i Lund. Efter ett bombattentat i augusti 2008 gjorde de sig av med den. Medlemmarna ägnar sig åt stölder, inbrott och utpressning.

Dessa nio styr maffiagängen