Noen ganger blir løgnen så stor og feit at folk som ser den ikke klarer å holde tann for tunge lenger. Det skjedde en etterforskningsleder i svenske Örebro i går.

I et facebookinnlegg tar förundersökningsledaren Peter Springare, omtalt som «den kjente politiprofilen» i lokalavisa, bladet fra munnen. Mellom linjene er det tydelig at frustrasjonen har bygget seg opp over lengre tid:

Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva här nedan, är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i. Det jag kommer att torgföra till er alla skattebetalare är förbjudet att torgföra för oss statligt anställda. Det renderar i utebliven karriär och utebliven individuell lön. Även fast det är sant. Jag skiter i allt detta, ska snart ändå gå i pension efter 47 år i denna verksamhet.

Peter Springare

Han påpeker at det han gjør er risikabelt. Men han nærmer seg pensjonsalderen, han har ikke så mye å tape. Han «skiter i» konsekvensene. Det er ikke alle som kan koste på seg en slik luksus. Flere har mistet jobben på grunn av sin oppriktighet og vilje til å tale de politisk korrekte midt imot, blant andre et redaksjonsmedlem her i Document, Hanne Tolg. Det samme skjedde med Anders Ulstein, etter at han fremførte kritikk mot statsministeren.

Og det kommer mer – Springare varsler ukentlige drypp fra sine erfaringer i grova brottsroteln:

Jag kommer nu och varje vecka framgent att redogöra i detalj för vad som sysselsätter Mig som utredare/förundersökningsledare på grova brottsroteln polisen i Örebro. Det kommer inte att harmoniera med BRÅ: s uppfattning eller andra vänstervridna kriminologers uppfattning i den allmänna debatten.

Nei, Peter Springares vitnesbyrd kommer definitivt ikke til å stemme overens med Brottsförebyggande rådet (BRÅ) sin framstilling. Så kan man jo spørre seg selv hvem man stoler mest på: Polisen som forteller hva han opplever på jobben hver dag, eller den statsautoriserte versjonen fra de universitetsutdannede kriminologene i byråkratiet. Oi, den var vrien.

I Norge fikk vi i august i fjor vår egen varsler; Thomas Utne Pettersen, politiinspektør i Haugesund. Han påpekte det åpenbare: At det å begrense innvandringen forebygger kriminalitet. I et leserinnlegg i Haugesunds avis undret Utne Pettersen seg over hvorfor ansvarlige politikere og media ikke poengterer at dette vil være et av de viktigste enkelttiltak Norge kan gjøre for å bekjempe kriminalitet.

Akkurat som Springare brukte Pettersen sin egen politihverdag som erfaringsgrunnlag. Det virker overbevisende; politifolkene snakker av erfaring. Utne Pettersen var ikke enig i det rådende premisset om at skepsis til migranter er utslag av kynisme. Frykt som relaterer seg til høy innvandring kan både være rasjonell og berettiget, mente han, om man tar virkeligheten i betraktning:

I 2015 hadde undertegnede påtaleansvar for en rekke arrestanter med til sammen ca. 2.600 varetektsdøgn – 2.200 av disse døgnene var utenlandske menn.

Og det er jo der vi er; at den som tar virkeligheten i betraktning virker truende. Da truer man det skrøpelige byggverket vår politiske og mediale elite møysommelig har bygget opp: Ideen om at multikulturen er berikende og god – for alle parter.

Utnes synd var at han beskrev virkeligheten slik han opplevde den, uten å ty til omskrivinger og politisk korrekte vendinger. Har formidlet det han så og erfarte: At de aller fleste arrestantene var «utenlandske menn». Springare har gjort samme observasjon:

Nu kör vi; Detta har jag hanterat Måndag- fredag denna vecka: Våldtäkt, våldtäkt, grov våldtäkt, överfallsvåldtäkt, utpressning, utpressning, övergrepp i rättssak, olaga hot, våld mot polis, hot mot polis, narkotikabrott, grovt narkotika brott, mordförsök, våldtäkt igen, utpressning igen och misshandel.

Misstänkta gärningsmän; Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali, igen , igen , igen Christoffer…va är det sant. Ja ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott, Mohammed, Mahmod Ali, igen och igen.

Länder som representerar veckans alla brott: Irak , Irak, Turkiet , Syrien, Afganistan, Somalia, Somalia, Syrien igen, Somalia, okänt land, okänt land, Sverige.

Hälften av de misstänkta kan vi inte veta säkert eftersom de inte har några giltiga papper. Vilket i sig oftast innebär att de ljuger om nationalitet och identitet.

Nu pratar vi bara Örebro kommun. Och dessa brott upptar vår utredningsförmåga till 100%. Så här ser det ut och har sett ut de senaste 10-15 åren.

Politiet sliter i Göteborg og Stockholm, men i Malmö er de helt på felgen, som vi har skrevet en del om her på Document. Det er nesten litt rart at varsleren Peter Springare jobber i Örebro og ikke i Malmö. Men det er jo lenge siden innvandret kriminalitet kun var et storbyfenomen.

Med en så omfattende innvandring som Sverige har hatt i så mange år, vil innvandringen selvsagt påvirke mer enn bare kriminaliteten. Springare:

Våra pensionärer går på knäna, skolan är ett enda kaos, sjukvården är ett inferno, polisen har totalhavererat etc etc.

Alla vet varför men ingen törs eller vill torgföra anledningen, p g a att Sverige alltid levt på myten om det präktiga ultimata samhället som har osinnliga resurser för att vara i framkant när det gäller att vara det enda politiskt korrekta alternativet i en dysfunktionell värld som slår knut på sig själv, genom destruktivt beteende i olika religioners namn.

I en oppdatering i dag lørdag tar Springare for seg uviljen mot å snakke om problemene:

Dock är jag mycket bekymrad över den kriminalitet och tänket hos de invandrade kriminella, som kraftigt överbelastar och håller på att stjälpa vårt rättsystem.

Problemet är att ingen vill prata om detta. De enda som ibland tycks reagera på företeelsen är det stora flertalet andra rädda men skötsamma invandrare som lever i skräck bland dessa kriminella.

Vi i Sverige har alltid velat hävda att för att utvecklas eller rätta till avarter i samhället måste man vidta åtgärder och rätta till saker innan det går för långt. Innan åtgärder vidtas skall relevanta fakta tas fram via sakkunnig forskning etc. Detta för att finna kausalitet mellan företeelsen och effekten. Man har gjort så tidigare längre tillbaka när det exempelvis gällt kriminalitet och social bakgrund, utbildning etc.

Men varför vill ingen ta tag i det uppenbara kring invandrad kriminalitet och införande av helt andra mänskliga och rättsliga värderingar hos invandrade kriminella. 

Ja, hvorfor vil de ikke det? Kanskje de trives bedre med hodet nedi sanden? Springare gir et eksempel på hvordan dét går:

Istället stoppar politiker huvudet i sanden och levererar exempelvis detta; Vi måste se till att få en ändrad syn på sexualitet hos unga svenska män, för att komma tillrätta med alla sexuella trakasserier av tjejer och unga kvinnor.

Man tror ju inte att detta är sant, när man dagligen rumlar runt i en container full till bredden av grova brott begångna av utrikesfödda och andra generationens invandrare.

Dette sier den erfarne etterforskningslederen om politikernes virkelighetsallergi: «Man tror jo ikke det er sant».

Detta är inte att hänga ut invandrare och asylsökanden som kriminella. Detta är att värna dessa grupper och alla andra icke kriminella som bor och verkar i detta land. Återigen; Det handlar om invandrad kriminalitet och invandrade kriminella. Inte om invandrare/asylsökande som grupp.

Förundersökningsledaren Peter Springare har forstått noe viktig, nemlig at politiets oppgave ikke er å drive med ideologiproduksjon, men å bekjempe kriminalitet. I dette arbeidet inngår det å peke på hvor risikoen for kriminalitet faktisk befinner seg, og hvilke tiltak som effektivt kan motvirke den. Det gjelder desto mer så lenge ingen andre gjør det.

Återkommer nästa fredag med en redogörelse för den gångna veckan, skriver Peter Springare på facebooksiden sin.

Noen synes det høres ut som en trussel. Og Springare blir nå anmeldt, skriver Nerikes Allehanda:

I ett inlägg på Facebook, som kan tolkas som invandrarkritiskt, skriver Örebropolisen Peter Springare ut namn på misstänkta gärningsmän.

Han kommer nu att anmälas till åklagare. – Det här kommer vi att titta på rättsligt, bekräftar polismästare Bo Andersson.

Skriver ut navn på mistenkte gjerningsmenn..? «Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali…» Lokalavisa Nerikes Allehanda mener dette er å identifisere folk. Seriøst?

Har man lite å dekke seg bak får man ta det man har. Nerikes Allehanda fant et fikenblad.

 

Peter Springare på Facebook

Nerikes Allehanda: Kända polisprofilen från Örebro anmäls efter hätskt inlägg på Facebook