Peter Springare har anmeldt sine sjefer til Justitiekanslern (Sivilombudsmannen). I anmeldelsen skriver Springare at politiet har trakassert og baktalt ham.

Justitiekanslern (JK) er et organ direkte underlagt den svenske regjeringen, og har blant annet som oppgave å etterforske brudd på ytringsfriheten. Tilsvarer stort sett den norske Sivilombudsmannen.

I anmeldelsen skriver Springare blant annet at politiledelsen har..

”..felaktigt spridit information om att förundersökning under åklagares ledning mot mig har skett, genom misstanke av hets mot folkgrupp, vilket saknat all grund, också till följd av det jag skrivit på min Facebook”.

Videre:

”Ända från mitt första uppmärksammade inlägg den 3 februari, har myndigheten konstant trakasserat och misskrediterat mig, genom att offentligt kommenterat och torgfört vilka brott man misstänkt mig för i samband med att jag yttrat mig”

Springare hevder også at politiledelsen i Örebro har fått hjelp av politiforbundets leder med å mistenkeliggjøre (ifrågasätta och misskreditera) ham fordi han skal skrive artikler på nettstedet Nyheter Idag.

”Jag känner mig starkt kränkt och nertryckt för att jag nyttjat min yttrandefrihet”

Springare mener politimyndigheten har gått langt over grensen.

”Min uppfattning är att Polismyndigheten gått långt över gränsen när det gäller att trakassera en anställd för att han vädrat sina åsikter offentligt i skrift”

Springare føler seg uthengt som kriminell, og mener at politiledelsens behandling av ham sender skremmende signaler til andre politifolk rundt i landet om hva som vil skje dersom de våger seg frampå med frimodige ytringer.

Kommunikasjonssjefen i politiregion Bergslagen, Mats Nylén sier til Aftonbladet at han har blitt utskjelt av Springare:

– Jag träffade honom i morse och då skällde han ut mig för bland annat de här sakerna han skriver om.

Nylén sier Springare reagerte på hvordan arbeidsgiveren omtalte ham i media.

– Jag försökte förklara att jag alltid svarar så ingående jag bara kan utifrån gällande lagstiftning. Den stora frågan är hans rättigheter som privatperson kontra hans skyldigheter som polis med arbetsledande befattning.

Til Nyheter Idag skriver Peter Springare via sms:

”Har inga kommentarer till min JK-anmälan annat än att jag tycker den är både logisk och relevant till följd av myndighetens agerande mot mig som person.”

 

Nyheter Idag: Peter Springare slår tillbaka – JK-anmäler sina chefer

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂