Politimannen Peter Springare skrev i går at innvandrere står bak nesten all den grove kriminaliteten i Örebro. Som takk for ærligheten er Springare nå anmeldt til Särskilda åklagar­kammaren (Spesialenheten for politisaker).

Det vakte oppsikt da den erfarne etterforskningslederen publiserte sin korte tekst på Facebook fredag kveld. Det som synes å ha hisset opp de politisk korrekte aller mest var at han listet opp navnene på mistenkte for kriminalitet gjennom den foregående uken.

peter-springare polisbil

Slik gjorde han det: «Misstänkta gärningsmän; Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali, igen, igen, igen Christoffer…va är det sant. Ja ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott, Mohammed, Mahmod Ali, igen och igen.»

Flere svenske medier kaller dette «å navngi» de kriminelle.

Prøv å identifisere disse tre: Mohamad, Mahmod, Mohammed blant Örebro kommunes vel 140.000 innbyggere – 31.806 av dem hadde per 31.12.2014 utländsk bakgrund.

Anyone?

Sverige er i sannhet et land for spesielt interesserte.

Og så: Et voldelig ran

Og ironisk nok, hva skjer i Örebro samme helg som Springare stikker nakken fram? Et voldelig personran:

En man i Örebro slogs ned och rånades av flera okända gärningsmän i kväll. Rånoffret har fått en blödning i huvudet och brutit flera revben.

Et voldelig, blodig ran. Flere knekte ribben. Offeret ble overfalt av tre-fire ukjente gjerningsmenn i 15-20-årsalderen.

– Han har blivit slagen med något föremål, säger Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl vid polisen, till NA.

Så kommer det:

Polisen söker nu med hundar efter gärningsmännen, som ska vara i åldrarna 15-20 år, mörkklädda och med mörk hy.

Akkurat.

Kollegenes underforståtte støtte?

Man griper seg i å lure på hva Peter Springares kollegaer tenkte da de gav den opplysningen til pressen. De vet jo veldig godt at deres kollega er ute i stormen. Det ligner mistenkelig et håndslag.

Dette er Sverige. Det er ikke vanlig å oppgi slike signalementer. Det går mest i «mörka kläder». Samtidig ser vi at Expressen har valgt å publisere signalementet. De kunne ha valgt å la være – det har de pleid å gjøre.

En svale gjør ingen sommer, men kan vi kanskje ane en vårløsning?

Kanskje, men også dette er et tegn: I hele helgen har kun to (2) svenske riksmedier funnet det verdt å rapportere om Springare og hans facebookinnlegg; Expressen og Sveriges Radio. Det er en ubehagelig sak for mediene. Det er nok best å tie den ihjel.

Kriminologen rydder opp

Og svensk presse hadde ikke vært seg selv lik om de ikke hadde innhentet kommentarer fra eliten, fra en akademiker. En som kan sette tingene på plass – sette en politiveteran som Peter Springare på plass.

Kriminologen Jerzy Sarnecki kaller Springares oppfatning av virkeligheten «enögt». Enøyd.

– Vi vet att invandrare, särskilt från länder med lågt human development index, är överrepresenterade bland brottsmisstänkta. I synnerhet i sexual- och våldsbrott. Så det här bidrar inte till våra kunskaper på något sätt. Dessutom är det svårt att ta ett stickprov på en vecka och göra generella uttalanden utifrån det.

Politiet desperat etter bølge av voldtekter i Malmö

Sarnecki mener Springare er «ekstremt ubalansert». Han ser ikke hvor fantastisk positiv innvandringen er:

Enligt Sarnecki missar Springare positiva aspekter av invandring. I sitt inlägg nämner han problem i sjukvården – men bortser från att många invandrare anställs inom just den sektorn.

– Invandrarnas överrepresentation bland läkare är nästan lika stor som bland misstänkta för brott. Han ser bara det negativa. Det är oerhört obalanserat och spelar rasisterna i händerna, säger kriminologen.

Innvandrernes overrepresentasjon er altså like stor blant legene som blant blant dem som er siktet for kriminalitet. Ha! Der fikk vi den!

Undertegnede har en søster som jobber som lege i Malmö. Hun teller helt klart som «utlending». Hva er det denne dåsemikkelen Sarnecki prøver å innbille oss – at det er like høy andel somaliske leger som somaliske voldsmenn i Sverige? Eller hva med afghanere? Hvem tror han at han lurer?

«Jag är så jävla trött»

«Jag är så jävla trött.» skrev Springare. Det er lett å stemme i.

Kommentarene på Springares facebookinnlegg  har strømmet inn – i skrivende stund har 4.216 kommentert, de aller fleste positive, fulle av takknemlighet og oppmuntrende ord.

«Tack för att Du finns Peter!», «Peter Springare som rikspolischef » og «Äntligen en polis med kurage…. sanningen bör komma fram utan att bli tystad som rasistiskt», «Respekt!», «En rapport från en arbetsdag som polisman! Det är inte rasistiskt eller fördömande ! Det är bara ren fakta! Bra skrivet Peter! ÄNTLIGEN NÅGON SOM VÅGAR!!!» er noen av dem.

Men nå skal altså innlegget etterforskes. Budbringeren skal tas.

– Det här kommer vi titta på rättsligt, om en statligt anställd kan göra på det här sättet, säger Bo Andersson, länspolismästare i Örebro län, till NA.

– Man får skriva mycket…

Han understreker dog at politiet har ytringsfrihet.

– Man får skriva väldigt mycket men man får inte skriva allt, säger Andersson till NA.

Kriminologen Jerzy Sarnecki synes det er forståelig at Örebro-politiet har anmeldt innlegget, men han tror ikke Peter Springare har gjort noe kriminelt. Hva? Hvorfor er det da «rimligt» at han er anmeldt? Kan det være fordi han mener Springare fortjener en ørefik?

Som i: «Vi kan ikke ta ham på noe, men vi skal faenmeg skremme ham! Slik at alle andre også forstår at å være løsmunnet om virkeligheten ikke aksepteres!»

– Poliser har som alla andra yttrandefrihet och rätt att uttrycka sina åsikter. Men problemet i det här fallet är att han blandar sin yrkesroll och sina privata åsikter.

– Vi vet att invandrare, särskilt från länder med lågt human development index, är överrepresenterade bland brottsmisstänkta. I synnerhet i sexual- och våldsbrott. Så det här bidrar inte till våra kunskaper på något sätt. Dessutom är det svårt att ta ett stickprov på en vecka och göra generella uttalanden utifrån det.

«Bidrar inte til våra kunskaper,» sier altså mannen som vil nekte svensk offentlighet statistikk om innvandreres kriminalitet. Han har virkelig frekkhetens nådegave.

Sverige nekter å kartlegge innvandrernes kriminalitet

Hjemmelekse til Sarnecki: Spør en gruppevoldtatt kvinne om hun finner trøst i at gjerningsmennene var fra et land med «lågt human development index».

Drøft og konkludér.

 

Peter Springares Facebook-side

Expressen: Örebropolis namnger misstänkta på Facebook

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂