Bilbrann i Sverige, foto fra YouTube. 

Natt til 17. mai ble den svenske byen utsatt for ca. 20 bilbranner og andre branner. Politiet mener kriminelle gjenger står bak, og hevder det er et angrep på det svenske samfunnet.

Det er ingen nyhet at det svenske samfunnet knaker i sammenføyningene. Nå har denne utviklingen tatt enda et steg videre. Kriminelle gjenger og nettverk går til noe bortimot «krig» mot samfunnet, blant annet i form av systematiske brannstiftelser.

Søndagsnattens mange branner har vakt stor oppsikt selv i Sverige, et land som begynner å bli vant med nokså mye av kriminalitet.

Sveriges Radio er ett av mange medier som har omtalt hendelsene, og SR opplyser at svensk politi mener brannene er en hevnaksjon og markering av styrke fordi politiet har forsøkt å rydde opp i de mange tungt kriminelle nettverkene i byen og området.

Ett tjugotal bilbränder härjade i Eskilstuna under natten. Även polishuset attackerades och tre yngre män sitter nu anhållna.

Polisen misstänker att det handlar om en hämndaktion efter att myndigheten nyligen gripit nyckelpersonen i ett av stadens kriminella nätverk.

Politiet er bekymret, og mener at hele det svenske demokratiet er under angrep:

– Det som inträffat i Eskilstuna är allvarligt. Dåd som dessa skapar stor otrygghet i samhället. De anlagda bränderna är en attack mot rättssamhället och i förlängningen mot demokratin, säger Anders Thornberg, rikspolischef, ifølge Fria Tider.

Aftonbladet kan berette at det spesielt var arrestasjonen av en 34-årig gjengleder som utløste «aksjonene».

Bränderna kopplas till ett av Eskilstunas kriminella nätverk där den 34-åriga ledaren häktades förra veckan – misstänkt för skott mot en rival.

Han är misstänkt för ett mordförsök den 10 maj i Råbergstorp i Eskilstuna. Då besköts en ledare från ett konkurrerande nätverk med flera skott men klarade sig oskadd.

– Att de hämnas på detta sätt kommer inte innebära att vi slutar göra vårt jobb, säger Christer Sjöqvist, chef för lokalpolisområde Eskilstuna, skriver avisen.

Politiet er utfordret direkte av kriminelle gjenger, i form av systematiske aksjoner. Slikt øker inntrykket mange har av en nasjon på vei mot stupet.

Aftonbladet skriver om de arresterte:

De tre unga män som nu sitter anhållna misstänkta för försök till grov skadegörelse är alla i 20-årsåldern och har kopplingar till den häktade gängledaren. Eftersom attacken var väldigt samordnad, och då bilar sattes i brand på ett stort geografiskt område, kan man inte utesluta att fler personer kan vara inblandade.

Eksilstuna er en av mange svenske byer preget av stor kriminalitet i regi av organiserte nettverk og gjenger.

Aftonbladet har som mange andre svenske medier lenge forsøkt å skjule alle sammenhenger mellom denne utviklingen og den store innvandringen til  Sverige. Nå går man imidlertid temmelig langt i å innrømme hvordan saker og ting henger i hop. Det mangler bare at man sier det med rene ord:

I Eskilstuna har man, precis som i de flesta av Sveriges större städer, problem med gängkriminalitet. Det finns ett antal kriminella nätverk i staden som alla främst försörjer sig på narkotikahandel.

Många av dem har tillgång till vapen, de har stort våldskapital och använder sig ofta av yngre springpojkar – precis som de flesta kriminella nätverk jobbar.

Det beskrives gjenger preget av familieforhold, lojalitet og felles geografisk bakgrunn:

– Antingen binds de samman av släktskap eller av att man vuxit upp tillsammans. Det finns även vissa geografiska kopplingar. Men man kan även byta lojalitet lite beroende på läget, det skiftar mycket, säger Christer Sjöqvist.

– Problematiken som finns i storstäderna finns även här. Vi ser även hur dessa nätverk samarbetar med flera grupperingar både nationellt och internationellt, skriver avisen.

Document har omtalt utviklingen i en rekke artikler, ikke minst i denne «oppsamlingssaken» der også Eskilstuna forekommer som ett av mange åsteder i løpet av et tilfeldig døgn: Rutinenytt fra Sverige: Skyting, mishandling, bilbranner og mere til

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.