Den 34 år gamle kriminelle mannen som ble skutt i resepsjonen på et hotell i Stockholm onsdag formiddag, er død. Mannen er ifølge Expressen utpekt til leder av det kriminelle Östberga-nettverket. To av hans tre andre brødre ble også myrdet, den fjerde sitter i fengsel. Mannen var selv frikjent for drap.

Gjerningsmannen ventet på den 34 år gamle mannen da han kom ned i resepsjonen, og rømte fra åstedet på en elsparkesykkel. Hotellet ligger bare vel 650 meter fra politiets hovedkvarter i Stockholm, men skytteren er ennå ikke pågrepet.

– Rubriceringen är mord. Nu pågår en teknisk undersökning, inventering av kameror och andra utredningsåtgärder, säger Per Fahlström vid Stockholmspolisen.

Ingen är gripen i nuläget.

Stockholmspolisen utreder eventuella kopplingar till konflikter mellan kriminella nätverk.

– Vi är fullt medveten att det pågår konflikter i regionen och det är en vanlig åtgärd att titta på om det har bäring eller inte, säger Towe Hägg vid polisen. (Expressen)

Gjengkrigen

Bredängs-nettverket har helt siden 2013 ligget i krig med Östberga-nettverket. De siste årene har det vært minst ti skuddvekslinger, flere av dem med dødelig utfall. Bakgrunnen for konflikten er kokain.

Konflikten inleddes med att personer från Östberga anklagades för att ha stulit kokain från Bredäng. Vid en uppgörelse i en gångtunnel sköt Bredängsledaren den utpekade kokaintjuven med sex skott i underkroppen.

I september samma år mördades en medlem i Östberganätverket vid en skola i Örby. Polisen misstänkte Bredängledaren. Han häktades men släpptes utan åtal eller dom. Den skjutne var den nu mördade Östbergaledarens bror.

Dagen därpå mördades en man från Bredängsnätverket.

I oktober 2013 sköts flera skott mot en bil i Bredäng. En man greps och dömdes senare för mordförsök. Han är en tredje bror.

I mars 2016 mördades en närstående till Bredängsnätverkets ledare. Han sköts ihjäl med automatvapen.

2016 utfördes flera skjutningar utan dödlig utgång, som kopplas till ledarskikten i båda gängen. Och så, i augusti 2017, mördades en fjärde bror i ett garage i Östberga. Mannen satt i en bil tillsammans med två andra män och ett barn.

Östberga-ledaren mördad på hotell – tredje döda brodern (Expressen)

Les også:

Jan Guillous badekar-teori

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.