Svensk politi er blitt reaktivt: De dukker opp etter at noe har skjedd, som her hvor det har vært skyting inne i en restaurant i et industriområde i Angered ved Göteborg 2. februar 2017. Angered er et område som er en gjenganger. Foto: Thomas Johansson / TT / NTB Scanpix

Sverige har 5.000 medlemmer i kriminelle nettverk som er i stand til og vilige til å skyte andre. Det sier Mats Löfving, ved politiets Nationella operativa avdelning, NOA.

– Vi har 5 000 medlemmar i kriminella nätverk i utsatta områden som är beredda att skjuta andra, det är grundproblemet, säger Mats Löfving vid Noa.

5.000 er en hel hær. Politiet står maktesløse og innrømmer det.

– Vi har veldig store problem

Politilederen innrømmer at så mange unge voldsvillige menn utgjør et stort problem for Sverige. Politiet er ikke kvalifisert til å forklare hvorfor rekrutteringen foregår med en slik kraft. Det finnes et reservoar av unge menn og de kriminelle forstår potensialet.

– Varför har vi identifierat 5 000 unga män som tillhör kriminella nätverk? Det är väldigt många. Om vi också lägger till den kraft dessa personer använder för att rekrytera unga i den här miljön, då har vi väldigt stora problem. Andra människor måste förklara hur det kan finnas så många unga män som är beredda att göra sig själva till mördare.

En karrierevei

Bandene rekrutterer systematisk blant unge menn som faller ut av skolen.

De kriminella nätverken har systematiserat rekryteringen av unga pojkar som hoppat av skolan.

Kriminalitet innenfor gjengene er blitt ksrrierevei, i stedet for det sivile samfunnet. Tilgangen på våpen synes uendelig.

Tillgången på vapen tycks vara oändlig, varje vecka kan flera skjutningar inträffa, ibland med dödlig utgång, och i princip alltid gängrelaterat.

NOA erstattet Rikskrim, de har oversikt over hele landet og bestemmer hvor det trengs innsatser.Det Löfving sier er rystende med tanke på Sveriges fremtid.

– Det finns väldigt många unga män som är beredda att mörda andra. Det är helt fasansfullt. Det som också är väldigt oroande är att etablerade kriminella har ett så pass systematiserat sätt att rekrytera nya väldigt unga pojkar in i kriminalitet, säger Mats Löfving, chef på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Straffimmunitet

Gjengene rekrutterer unge helt ned i 12 år til å frakte våpen og narkotika. Pga den svenske lovgivningen er det vanskelig å straffe så unge. Det benytter de kriminelle seg av. Svensk lov gjør det ikke mulig å dømme noen til fengsel som er under 18 år og selv mellom 18 og 21 får de strafferabatt.

Resultatet blir att gängen får ett tillskott av unga pojkar, ibland så unga som 12 år, som kan transportera skjutvapen och leverera mindre mängder narkotika.

– Det är också ett sätt för äldre kriminella låta yngre utföra gärningar, de unga är antingen helt straffimmuna eller får straffrabatt upp till 18 eller 21 år.

Politilederen forsøker å snakke om operasjon Rimfrost som gikk fra høsten 2019 til våren 2020. Den ga resultater, men bare så lenge trykket ble opprettholdt. Så fort man tok foten av gasspedalen var situasjonen som før.

Innsatsen rettes mer og mer mot etterretning. Nåværende Säpo-sjef Johan Nilsson avløser Löfving som sjef for NOA. Löfving blir politisjef i Stockholm.

”Vi har 5 000 unga män i kriminella nätverk”

 

Bestill Kent Andersens bok om klimasaken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.