Disse fire representantene til Sveriges nasjonalforsamling utpekes som tilknyttet kriminelle klaner i en hemmelig politirapport: Yilmaz Kerimo (S), Metin Ataseven (M), Edip Noyan (M) og Robert Halef (Kd). Fotos: Riksdagen. Montasje: Fria Tider.

En hemmelig politirapport peker ut disse fire riksdagsrepresentantene som stråmenn for kriminelle klaner.

Svenske Fria Tider offentliggjorde torsdag navnene deres: Yilmaz Kerimo (sosialdemokrat), Metin Ataseven (moderat), Edip Noyan (moderat) og Robert Halef (kristdemokrat).

Rapporten «Släktbaserade kriminella nätverk i Sverige» ble ferdigstilt i januar av Nationella operativa avdelningen (Noa) politimyndighetens etterretningsenhet. Tidligere denne måneden avslørte visepolitidirektør Mats Löfving at det finnes et 40-tall kriminelle klaner i Sverige. Rapporten, som da var ukjent for offentligheten, var Löfvings kilde.

– De strävar efter att bygga upp ett parallellt samhälle med ett parallellt rättssystem där lojaliteten och makten ligger hos familjen istället för hos staten, forklarte Noa-sjefen Linda H. Staaf for SVT om de kriminelle klanene.

– Ur ett systemhotande perspektiv är det mycket, mycket allvarligt, sa hun.

Siden har deler av den 33 sider lange rapporten lekket til mediene, men Fria Tider har fått tilgang til hele rapporten.

Samtliga klaner som nämns i polisrapporten utgörs av släktnätverk med ursprung i Mellanöstern. Polisen konstaterar att det finns fler kriminella klaner i Sverige än de med Mellanösternbakgrund, exempelvis somaliska klaner som bland annat stöder den islamistiska terrorgruppen al-Shabaab. De skriver att «det har dock inte varit möjligt att titta närmare på dem inom ramen för rapporten».

Det konstateres at «klansamhällen är vanligt förekommande» i Midtøsten og at «genom sin kriminella verksamhet erhåller nätverken ekonomisk vinning. Hot, våld, utpressning, narkotika- och vapenhandel samt penningtvätt är genomgående drag bland de släktbaserade kriminella nätverken, men de enskilda nätverken ägnar sig även åt annan brottslighet.»

Rapport: Politifolk med innvandrer­bakgrunn presses til å jobbe for kriminelle klaner

Rapporten identifiserer 121 klankriminelle innvandrere med fullt navn og personnummer. De 121 er bare et utvalg, men er tatt med i rapporten enten fordi de har en «eldste»-rolle i klanene, er «toneangivende», eller er «særlig kriminelt aktive».

Enkelte av klanene nøyer seg ikke med økonomisk vinning og lokal innflytelse i områdene hvor de er aktive. De har medlemmer som engasjerer seg politisk, både i lokalpolitikken og på riksnivå. Noen klankriminelle har lyktes å ta seg inn i nasjonalforsamlingen: den svenske Riksdagen.

Den første klankriminelle politikeren som klarte å komme seg inn i Riksdagen var Yilmaz Kerimo. Offisielt representerte han Socialdemokraterna i Riksdagen fra 1998 til 2017. Imidlertid representerte han også den kriminelle klanen Södertäljenätverket.

2010 fick Kerimo sällskap av ytterligare tre representanter från den kriminella klanen. Två av dem var Massut «Metin» Ataseven och Edip Noyan, som båda var riksdagsledamöter för Moderaterna 2010 till 2014. Den tredje var Robert Halef som sedan 2010 är riksdagsledamot för Kristdemokraterna och fortfarande sitter i riksdagen för partiet. Halef har tidigare pekats ut som klankriminell i en artikel i Expressen.

Ifølge politiets rapport har Södertäljenätverket «ojämförligt störst inflytande på det politiska livet på såväl kommunal som på nationell nivå». De har «möjliggörare och infiltratörer inom kommunal och statlig förvaltning. Polisens bedömning är att tongivande kriminella aktörer inom Södertäljenätverket har en god förmåga att knyta, för den kriminella verksamheten, strategiskt viktiga kontakter på tjänstemannanivå inom Södertälje kommun och inom myndigheter».

Halvparten av de kriminelle klanene utgøres av mardelliarabere, en arabisk-muslimsk folkegruppe med opphav i Tyrkia.

Familjen Ali Khan, som er aktiv i Göteborg-området, er mardelli- eller mardinli-arabere. I motsetning til Södertäljenätverket har Ali Khan-klanen problemer med å infiltrere kommunen og myndighetene «eftersom medlemmarna saknar högre utbildning», konstaterar politiet. Isteden baserer klanen seg på vold og trusler, ofte mot myndigheter og byråkrater, for å få det som de vil. Ved behov kaller de inn klanmedlemmer fra Tyskland og Nederland.

Politiet kobler ti av klanene til innvandrere fra Palestina, og noen er dannet av innvandrere fra Libanon, Irak og Afghanistan, heter det i den hemmelige politirapporten.

 

Kjøp Klanen her!

Kjøp Halvor Foslis bok her, nå i nytt opplag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.