Södertälje preges av vold, korrupsjon, gjengkriminalitet og segregering. En omfattende bedragerisak rulles nå opp av svensk politi, som involverer banker, meglere og kriminelle klaner. Bildet er fra et vandrehjem som brant i mars. En mann ble pågrepet, mistenkt for grov mordbrann. Foto: Pontus Altin / TT / NTB

Politiet i Södertälje har avdekket en omfattende bedragerivirksomhet som involverer kriminelle klaner. Saken skal ha koblinger til det beryktede Södertälje-nettverket.

Ledaren för ett kriminellt nätverk misstänks med hjälp av en mäklare och en banktjänsteman ha kunnat genomföra bland annat fastighetsaffärer för hundratals miljoner kronor.

Gjennom bruk av lokkeduer og penger under bordet har man fått godkjent forretninger som ellers ikke ville blitt godkjent.

Enligt polisens hemliga rapport, som Aftonbladet i september kunde avslöja, är Södertäljenätverket det familjenätverk som mest framgångsrikt lyckats knyta till sig infiltratörer. Personer som bland annat satt på strategiskt viktiga positioner inom Södertäljenätverket kunde ordna så att släktingar fick bidrag, samt att nätverket kunnat få in bidrag, enligt rapporten.

En kvinnelig bankansatt på 45 år skal i nesten ti måneder ha sørget for å bevilge lån til kriminelle klaner som ikke ville blitt godkjent av banken ellers. I tillegg har en mann jobbet som megler, til og med som sjef for et meglerkontor. I samarbeid med omtalte kvinne har de to sørget for finansiering av eiendom.

Til sammen mistenker politiet at disse to alene sto bak svindel i millionklassen, og et stort antall boliger. Bevisene anses som solide.

Brottsmisstankarna mot de sex anhållna personerna är grov näringspenningtvätt och misstänks ha pågått sedan i början på januari 2019.

Saken håndteres av Sveriges svar på Økokrim.

Södertälje ligger vest for Stockholm, og har en svært stor andel innvandrere, og er hovedstaden for det assyriske diasporaen i Sverige. Det omhandler ikke muslimer, men syrisk-ortodokse kristne.

Södertälje-nettverket er en samling av assyriske klaner som bedriver kriminalitet i stor stil, som Document har omtalt ved flere anledninger. Bandekrig, utpressing og trygdesvindel er stikkord. I tillegg er det en by som er segregert. Svensker og innvandrere bor hver for seg. Det har også vært eksempler på at konfliktene fra Midtøsten videreføres til gatene i Södertälje.

Så sent som 6. mai kunne vi lese at på kommunens hjemmeside at Brottsförebyggande rådets (BRÅ) anså at Södertälje ”är en föregångskommun inom arbetet med att systematiskt och kunskapsmässigt förebyggande ekonomisk brottslighet”.

Er svenskene i ferd med å våkne opp?

Høsten 2020 skapte det store reaksjoner, da en høytstående politimann antydet at kriminelle klaner hadde infiltrert offentlige sektor, muligens helt inn i de som styrer Sverige (noe Aftonbladet tolket som regjeringsmiljøet).

Enkelte politikere er i ferd med å våkne opp, og se hvordan situasjonen i Sverige vil bli, hvis man ikke gjør noe med den negative utviklingen vi har sett i mange år.

Filip Haugland fra Kristdemokraterna gikk i går ut i Expressen og krever at alle utenlandske gjengkriminelle skulle utvises på livstid.

Gängkriminaliteten är, jämte pandemin, vår tids stora farsot. Den förpestar vårt land likt inget annat fenomen.

För att överkomma det måste de brottslingar som saknar svenskt medborgarskap omedelbart och ovillkorligen utvisas – på livstid. Lever man inte upp till sina skyldigheter, utan endast missbrukar sina rättigheter, så har man ingenting i Sverige att göra.

Mot de gängkriminella hjälper inga nya fritidsgårdar. Mot de gängkriminella hjälper ingen välvillig naivitet. Mot de gängkriminella hjälper inga silkesvantar.

Mot de gängkriminella krävs kraftfulla, repressiva åtgärder.

Problemet er at Sverige har delt ut statsborgerskap ukritisk i mange pr, så de fleste gjengkriminelle kan ikke utvises uansett under dagens lovgivning.

Det har vært mange slike utspill fra politisk side den siste tiden. Men utspillene har resultert i få konkrete og merkbare tiltak. Neste riksdagsvalg er 11. september 2022.

Aftonbladet
Expressen

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.