Brannmannskaper kjemper mot flammer i bygninger og biler. Illustrasjonsfoto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Natt til fredag er det fullt brannkaos i den svenske byen Trollhättan, en rekke biler og hus brenner. Politiet mistenker at gjengkriminelle har tent på.

Saken omtales med katastrofeoverskrifter i store svenske medier. Aftonbladet skriver om de omfattende brannene som rammet den svenske byen natt til fredag:

Det brinner just nu på flera platser i Trollhättan. Bland annat står ett parkeringshus, ett radhus och flera bilar i brand. Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänker polisen att gängkriminella kan ligga bakom bränderna.

Uttrykningsetatene gir flere detaljer:

Enligt räddningstjänsten rör det sig bland annat om ett parkeringshus och ett radhus i centrala Trollhättan som står i brand. Dessutom ska flera larm om bilbränder i staden nått räddningstjänsten.

– Det har brunnit på sex platser vad jag har hört. Det finns inga personskador och är lugnt i övrigt, säger Göran Karlbom, vakthavande befäl på polisen.

Politiet har konkrete mistanker til hvem som kan stå bak brannene:

– Vi tror väl att det rör sig om någon form av planerad aktion, men anledningen har vi ännu inte klar för oss, säger Göran Karlbom.

Det finns inga misstänkta gärningspersoner i ärendet, meddelar polisen. Ingen har gripits. Polisen fortsätter att biträda räddningstjänsten i släckningsarbetet.

– Vi har en förhöjd beredskap som är redo att fortsätta att stötta räddningstjänsten, säger Göran Karlbom.

Hele byen er preget av brannene, og det råder kaotiske tilstander:

Ett vittne i Trollhättan som Aftonbladet pratat med säger att det är stor uppståndelse i flera delar av staden.

– Det är blåljuspersonal överallt i hela staden. Jag har sett en brand själv. Man har spärrat av ett stort område. Det är mycket människor ute som är nyfikna, säger vittnet.

Trollhättan ligger ikke langt fra grensen til Norge, og er en by som figurerer på svensk politis lister over typisk «utsatte områder». Det innebærer høy innvandrerandel, utenforskap, klaner, gjenger og mye  kriminalitet.

Les også: 

Politiet mister kontrollen i Trollhättan: Angrepet av 30 ungdommer

 

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.