To tidligere advokater, Ekrem «Kungen» Güngör og Amir «Prinsen» Amdouni, ble i fjor sommer ekskludert fra Advokatsamfundet, etter at de blant annet ble mistenkt for å ha hjulpet kriminelle gjenger. De blir nå tiltalt for en rekke alvorlige forbrytelser de er mistenkt for å ha begått mens de var advokater.

Den 1. mars i år ble Güngör, kjent i media som «Kungen», pågrepet, mistenkt for forberedelse til drap. Han ble pågrepet noen dager senere og har sittet i varetekt siden. Onsdag ble han siktet for forberedelse til drap og beskyttelse av kriminelle. Güngör skal ha vært med på å planlegge drapet på en mann i 30-årene og skal ha spredd informasjon om en pengeinnsamling som skulle finansiere drapet, ifølge Sveriges Radio.

– Jag åtalar honom för förberedelse till mord för att han misstänks ha gett uppdrag om att samla in pengar för att betala för ett mord och för att insamling skett. Han åtalas även för skyddande av brottsling, grovt brott. Det avser en grov misshandel som skett på allmän plats där den dåvarande advokaten misstänks, genom en annan person, ha gett instruktioner bland annat till ett vittne och målsäganden om vad som ska sägas. Uppgifterna som sedan lämnades av vittnet och målsäganden ledde till att förundersökningen lades ned. Kommunikationen har i båda fallen skett via krypterade Encrochattar, sier forundersøkelsesleder Ewamari Häggkvist til Dagens Juridik.

Aktor mener at «brottet är grovt dels med hänsyn till det underliggande brottets allvarlighet, dels då en advokat missbrukat sin ställning som offentlig försvarare med enrumsprivilegium».

Når det gjelder drapsforberedelse, skriver aktor at Ekrem Güngör «vid okänd tidpunkt och på okänd plats, tillsammans och i samråd med andra personer beslutat att N.N ska dödas. Beslutet har manifesterats genom åtgärder». Aktor mener også at Güngör har vært med på at det ble betalt penger for å gjennomføre drapet.

Avslørt via Enchrochat

Ekrem Güngör og Amir Amdouni er også tiltalt for grov beskyttelse av en kriminell og medvirkning til særlig alvorlig narkotikalovbrudd. Ifølge aktor skal advokatene ha lekket sensitiv informasjon fra politietterforskning til kriminelle gjenger, noe som blant annet påvirket en drapsetterforskning.

Advokatene skal ha brukt det krypterte kommunikasjonsverktøyet Encrochat for å gi informasjon og instrukser til lederne i det såkalte Vårbynätverket. Advokatene skal ha hjulpet gjengen med å finne våpen og bistått med råd om hvordan gjengen ville unngå politiet. Ifølge opplysninger til Expressen, skal lederne i Vårbynätverket ha skrevet til advokatene: «Ni hjälper oss och vi hjälper er».

Amdouni er tidligere siktet for brudd på besøksforbud i samme sak. Ifølge tiltalen har Amdouni «genom att förmedla informationen möjliggjort för personer som kan misstänkas för delaktighet i mord och försök till mord att bland annat prata ihop sig om en förklaring till att deras telefoner fanns på platsen».

Våren 2020 lyktes franske myndigheter sammen med Europol i å knekke koden for Encrochat. Svensk politi fikk senere tilgang til brukerkontoene som var i Sverige, eller hadde kontakt med svenske brukere. Politiet kunne derfor følge de kriminelle gjengenes planlegging i sanntid, da de kriminelle var overbevist om at Encrochat var et trygt kommunikasjonsverktøy. Arbeidet ble utført som flere tiltak innenfor rammen av den såkalte Operasjon Robinson, som førte til et stort antall inngrep. En viktig del av bevisene i tiltalen mot Güngör og Amdouni består av Ecrochat-samtaler.

Den svenske politirapporten Lärdomar av Encrochat – Analysprojekt Robinson beskriver Encrochat som «en markedsplass for kriminelle» og rapporten understreker at de kriminelle gjengene hadde etablert nettverk med såkalte «muliggjørere», som gjorde at de kriminelle hadde tilgang til rettshjelp:

«Aktörerna påstår sig också ha etablerade kontakter med tjänstemän inom bankväsendet, på myndigheter, på företag och med advokater, » skriver Nationella operativa avdelningen (NOA), og fortsetter:

«Information från både Encrochat och andra krypterade chattar pekar på att fenomenet med brottmålsadvokater som missbrukar det förtroende de ges av lagstiftningen är mer vida spritt än tidigare känt.»

Da etterretningsavdelingen i Stockholm politiregion høsten 2021 publiserte sin rapport om de 52 kriminelle nettverkene i regionen, ble gjengenes tilgang på lojale advokater kalt «en stor trussel». Advokater har fått sin egen overskrift og under punkt 6.2 politirapporten står det følgende:

«Under de senaste två åren har flera Stockholmsadvokater uteslutits ur Advokatsamfundet. Information från både Encrochat och andra krypterade chattar pekar på att fenomenet med brottmålsadvokater som missbrukar det förtroende de ges av lagstiftningen är mer vida spritt än tidigare känt. Att kriminella nätverk nyttjar olika former av juridiska experter som möjliggörare är välkänt, men för de rättsvårdande myndigheterna innebär det ett stort hot som måste behandlas extra varsamt.»

Les mer: Svensk politi: Kriminelle advokater er en stor trussel

Advokatfirman Devlet AB

Güngör og Amdouni var begge aktive i Advokatfirman Devlet AB i Stockholm. Güngör registrerte firmaet i 2012, samme år som han ble tatt opp som medlem av det svenske Advokatsamfundet. I 2014 var omsetningen for Advokatfirman Devlet på 699.000 svenske kroner. Fem år senere hadde omsetningen økt til 20.212.000 kroner, og antall ansatte var økt fra én til ti.

Selv om Ekrem hadde fordypning i skatterett etter å tidligere ha jobbet som skatteadvokat både i Skatteverket og i et revisjonsfirma, jobbet han hovedsakelig med straffesaker og som fullmektig i tvister med Skatteverket. I tillegg til sitt engasjement i Advokatfirman Devlet, var Güngör aktiv i fem andre selskaper: Soma Assistans AB, HVB Andra Hemmet Stockholm AB, Innerstans Advokatbyrå AB, Advokatbyrån Klas Bjuremark AB og Güngör & Bjuremark Förvaltning AB.

Ekrem Güngör var i 2016 en av advokatene som klarte å få nesten alle de tiltalte i bistandsskandalen rundt selskapet ATS-assistans frikjent. ATS-assistans ble tiltalt i 2012 for å ha jukset ni millioner kroner, men saksomkostningene for saken landet etter frifinnelsen på 20 millioner.

I 2019 kom den unge og relativt ferske advokaten Amir Amdouni inn i styret i Advokatfirman Devlet. Amdouni, som kom fra Stockholm-forstaden Skärholmen, hadde vært en lovende fotballspiller, men la ned elitesatsingen for i stedet å investere i jusstudier.

Güngör og Amdouni begynte sammen å takle flere saker som involverte gjengerelatert kriminalitet, blant annet i rettssaker der medlemmer av det kriminelle Vårbynätverket ble siktet for alvorlige forbrytelser. Til Expressen hevdet Amir Amdouni at virksomheten var basert på «et genuint engasjement».

Gangsterreklame for gjengene

Høsten 2019 brøt det ut en debatt om juridisk etikk i Sverige. Det ble blant annet bemerket at forsvarsadvokater brukte gangsterromantikk i sin markedsføring mot kriminelle gjenger og brukte en retorikk i rettssalene som ville imponere klientene. I en debattartikkel i Aftonbladet skrev aktor Lisa dos Santos:

«Det handlar om en begränsad skara män som lyckats knyta stora delar av nätverksbrottsligheten till sig. Inte sällan står en försvarare för ett och samma gäng. En ytterst lönsam position i en växande bransch och en roll som kommit att bli del av de kriminella nätverkens image.

Till den givna attributsamlingen av skarpladdade vapen, skyddsvästar, stora summor kontanter och exklusiva märkeskläder har nu även en egen advokat lagts till. [—]

En brottmålsadvokat kan i dag sälja in sig själv och sina tjänster till tonerna av skottlossning och kabla ut Instagramfilmer där man iförd solglasögon och drink ger hands on-tips om hur man undanhåller information från polisen.

Frikännande domar i grova brott – #framgång, tummen upp! – staplas som reklamvara varvat med lite skön posering som hämtat ur ”Gudfadern” och ett frisläpp efter en mordförhandling förpassas till ”En bra dag i rätten” på försvararens Facebooksida. Allt lajkat av både egen kår och klienter. Och varför inte profilera sig extra tydligt genom att lägga ut idolbilder på gängmedlemmar?»

Dagens Juridik bemerket i februar 2019 at Ekrem Güngör og Amir Amdouni til sammen hadde 65 pågående saker – bare i Södertörn tingrett. I 2020 ble Amdouni tvunget til å trekke seg fra stillingen som forsvarer av en mistenkt i et gjengdrap, etter et brev fra aktor. Amdouni hevdet at han «måtte trekke seg fra stillingen av etiske grunner». Høsten 2020 fikk han også en advarsel fra Advokatsamfundet for å ha løyet for politiet om en pågrepet klient.

En gjennomgang foretatt av Expressen viste at Ekrem Güngör i flere år plasserte seg på topplisten over de advokatene som fikk mest i salær fra staten for sine oppdrag som offentlige forsvarere. Ifølge en sammenstilling laget av Dagens juridik i desember i fjor havnet han på en syvende plass med en utbetaling på totalt 8.122.934 svenske kroner i løpet av året før.

I løpet av årene 2016 til 2020 har Güngör trukket totalt over 32 millioner kroner fra den svenske domstolsmyndigheten som offentlig forsvarer. I løpet av skatteåret 2020 hadde Güngör en samlet inntekt på vel 3,1 millioner kroner, mens Amdouni tjente i underkant av 1 million.

Ekrem Güngör og Amir Amdouni nekter straffskyld.

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.