Alvorlig kriminalitet har blitt en del av den svenske hverdagen. Men det er ikke bare de kriminelle som er et samfunnsproblem – nå nevner politiet korrupte advokater og tjenestemenn som en stor trussel mot ordensmyndighetene.

I løpet av det siste året har det kommet flere avsløringer som viser at svenske forsvarsadvokater har hjulpet kriminelle. Da Stockholms politiregion nylig publiserte en rapport om de kriminelle nettverkene i regionen, nevnes spesielt problemet med advokater som bryter regelverket. Dette kan være advokater som fungerer som budbringere til internerte eller videreformidler gradert informasjon til kriminelle nettverk.

– De här nätverken använder möjliggörare och specialister på flera olika sätt, i allt från hjälp med brottsupplägg och falska intyg till att förmedla information mellan häktade individer. Och bland de här specialisterna och möjliggörarna så finns det jurister, varav några är försvarsadvokater som på olika sätt hjälper kriminella, sier Anna Rise, leder for etterretningsenheten i Stockholm politiregion, i et intervju med SVT.

Av de 52 kriminelle nettverkene som er identifisert i rapporten Kriminella nätverk inom den organiserade brottsligheten i polisregion Stockholm 2021, anses flere å ha tilgang til det svensk politi kaller «möjliggörare» (hjelpere) og spesialister. Blant disse er juridiske eksperter. Problemet med advokater som bryter regelverket, anses å være «en stor trussel» mot rettshåndhevende instanser, og er dessuten mer utbredt enn hva som tidligere har vært kjent.

Les også: Nødmelding fra svensk politi: Vi kan ikke håndtere det!

Dekodede meldinger avslørte nettverk

Våren 2020 infiltrerte internasjonalt politi den europeiske kommunikasjonstjenesten EncroChat. Tjenesten hadde blitt brukt av organiserte kriminelle til å planlegge kriminell aktivitet, og EncroChat hadde rundt 60.000 abonnenter da den stengte i juni 2020. Innen 22. desember 2020 hadde minst 1000 arrestasjoner blitt foretatt over hele Europa ved bruk av dekodede meldinger.

Kriminelle nettverk som opererer i Sverige ble også avslørt da EncroChat ble infiltrert, og det viste seg at disse hadde fått hjelp fra aktive advokater.

I vinter avslørte Expressen at to aktorer anmeldte advokatene Ekrem Güngör og Amir Amdouni til Justitiekanslern for å ha lekket gradert informasjon til sine klienter i det kriminelle nettverket Vårbynätverket. Dette er det samme kriminelle nettverket som den drepte artisten Einár etter planen skulle vitne mot.

Anklagene mot Güngör og Amdouni var basert på chat-logger fra den krypterte EncroChat-tjenesten. Ifølge rapporten kan en konto knyttes til advokatene, som skrev meldinger under pseudonymene «Kongen» og «Prinsen».

En annen advokat hadde smuglet brev til og fra en varetektsfengslet klient. Den advokaten ble også ekskludert fra den svenske advokatforeningen.

– En stor trussel

Etter de høyprofilerte ekskluderingene har advokater fått sin egen overskrift i Stockholms-politiets nye rapport om kriminelle nettverk. I politirapporten står det følgende under punkt 6.2:

«Under de senaste två åren har flera Stockholmsadvokater uteslutits ur Advokatsamfundet. Information från både Encrochat och andra krypterade chattar pekar på att fenomenet med brottmålsadvokater som missbrukar det förtroende de ges av lagstiftningen är mer vida spritt än tidigare känt. Att kriminella nätverk nyttjar olika former av juridiska experter som möjliggörare är välkänt, men för de rättsvårdande myndigheterna innebär det ett stort hot som måste behandlas extra varsamt.»

Rapporten slår også fast at tilgang til juridiske hjelpere er avgjørende for suksessen til kriminelle nettverk, og det antas at «personer med spesialistkompetanse brukes til ulike formål. Dette gjøres gjennom samarbeid med andre hjelpere og spesialister, som i seg selv er avgjørende funksjoner for kriminalitet på juridisk nivå».

Fenomenet möjliggörare (hjelper) finnes ifølge politiet i flere yrkeskategorier enn den juridiske.

– Det används i större utsträckning än vad vi var medvetna om, och det används i de flesta typer av nätverk. Vi ser exempelvis revisorer som godkänner falska bokföringar, banktjänstemän som beviljar lån utan täckning. Politiker som driver igenom beställda beslut. Läkare som skriver falska intyg och myndighetspersoner som fattar beslut på felaktiga grunder, sier Anna Rise.

I den nye rapporten har politiet identifisert 52 kriminelle nettverk i Stockholms-regionen. Tilsvarende tall i 2019 var 50. I 2017 ble 46 nettverk identifisert, 39 nettverk i 2015. Flertallet av disse er definert som lokale kriminelle nettverk. Det finnes også nettverk som knytter seg til det politiet kaller ledende kriminelle aktører, samt ekstremismenettverk og «selvmarkerende grupper», som i praksis kan oversettes med motorsykkelgjenger.

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.