Politiet på Rydénskolan i Malmö. Illustrasjonsfoto: Drago Prvulovic / TT

Flere barn begår kriminalitet for kriminelle nettverk, sier det svenske politiet. I seks av syv politidistrikt begår barn så unge som 12 år kriminelle handlinger for gjenger.

Sveriges Radio har intervjuet etterretningssjefene i Sveriges syv politiregioner. Fire av etterretningssjefene sier at deres inntrykk er at rekrutteringen av barn har økt de siste årene, like mange har den oppfatningen at barna som blir rekruttert også blir yngre.

– Det finns uppgifter om från tio år och uppåt, men man kan säga att antalet stiger med stigande ålder. Det är väldigt ovanligt med så låga åldrar. Vanligaste är väl 16-18 år, sier Palle Nilsson, sjef for etterretningseksjonen i Stockholm.

– Det är vår uppfattning att det har ökat och gått ner i åldrarna. Vi har sett barn från 12-15 år begå brott åt de gängkriminella. Det kan vara att man transporterar saker, paket som man inte vet vad de innehåller, fast det är narkotika, eller att man får lagerhålla olika saker eller transportera vapen. Även att man får börja att sälja narkotika, sier Jan Hofvenstam etterretningssjef i polisregion Öst.

Det er ingen klare tall på hvor mange barn det handler om, men både i Stockholm og Göteborg heter det at hundrevis av barn begår handlinger for kriminelle nettverk.

Handlingene de utfører er transport av narkotika og våpen, samt narkotikasalg.

– Vid 15 börjar man få större uppdrag. Men rekryteringen börjar tidigare, de börjar redan vid 10-11 år att bygga relationer till de här barnen bara för att få med dom i gänget, sier Martin Lazar, politimann i Fittja kommune.

 

Sverige: Gangster­kriminalitet – den nye bølgen av kriminelle

Kjøp Klanen her!

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.