Det er statsminister Ulf Kristersson som i en tale til Riksdagen må medgi at svenskene begynner å miste tilliten til at staten klarer ordne opp med vold og kriminalitet. Det er en stor innrømmelse fra en svensk statsminister, større enn Löfvens: – Vi såg det inte komma.

Det er et element av realisme og erkjennelse: Borgernes tålmodighet begynner å ta slutt.

– Problemen växer sig större och många människor börjar misstro statens förmåga att agera, sade han inför riksdagen nyligen.

Det er nettopp dét alle ser: Problemene vokser seg større. Hva kan regjeringen gjøre med dét? Finansminister Elisabeth Svantesson innrømmer at det handler om legitimitet.

– I grund och botten handlar det om legitimitet, både för skattesystemet och för välfärdssystemet hos de som jobbar och sliter varje dag. Därför är det så viktigt att gå efter pengarna, men också för att stoppa det här extremt dödliga våldet, säger Elisabeth Svantesson.

Systemets legitimitet. Det er nye ord fra en svensk statsråd. Hun og justisminister Gunnar Strömmer lover innskjerping: Etatene skal samarbeide mer, og byråkratiet skal få større fullmakter.

Samtidig innrømmer Strömmer og Svantesson at de største inntektene ikke lenger kommer fra narko, men fra «bedragerier», og særlig bedragerier fra den svenske stat. Svantesson sitter i glasshus.

Selv Dagens Nyheter gjemmer den mest sjokkerende opplysningen i en faktaboks:

Bedrägeribrotten utgör numera gängens viktigaste inkomstkälla. Brottsvinsterna från bedrägerier uppgick till omkring 5,8 miljarder kronor under år 2022, enligt siffror från polisens nationella bedrägericentrum.

Narkotikahandeln uppskattas ha dragit in 1,8 -2,8 miljarder kronor i brottsvinster år 2021.

Från välfärdssystemen betalades år 2021 14,6 miljarder kronor ut felaktigt, enligt beräkningar från Ekonomistyrningsverket. Drygt hälften tros vara misstänkta brott.

14,6 milliarder i feilaktige eller urettmessige utbetalinger fra det offentlige. Den svenske stat blør penger, og det er hittil ikke blitt stilt spørsmål ved dette.

Det skal man nå begynne med. Men hvordan vil de reagere, de som plutselig får ubehagelige spørsmål og stans i utbetalingene? Det er jo ikke de kriminelle nettverkene personlig som hever pengene. Det er titusener av mennesker som tar det de kan få og kan triksene. Det samme gjelder innvandrerbefolkningen i alle vestlige land: Pengene kommer jo likevel, det er bare å ta imot.

Er det ikke lovlig sent for to svenske statsråder fra Moderaterna å dra i bremsen? Det de sier, har byråkratiet visst i alle år. Men de har latt det skje.

Nå viser det seg at alle utbetalingene fyrer opp under kriminaliteten. Det er blitt en ond sirkel. Kriminelle er også i ferd med å plassere sine folk på innsiden av statsforvaltningen. Nylig ble det avslørt at en aktor hadde fôret de kriminelle med informasjon om etterforskningen.

Imens står rikspolitisjef Anders Thornberg på en pressekonferanse og forteller at små barn henvender seg til bandene og ber om å få bli mordere. De er svenske sicarios – guttunger med dødelige våpen som dreper for noen tusenlapper.

– Det finns till och med barn som själva tar kontakt med nätverken för att få mörda, säger Thornberg.

Thornberg tror ikke Sverige har sett toppen av voldsbølgen.

Problemet er at politiet ikke får lov til å være politi. Myndighetene får ikke kontrollere og stille ubehagelige spørsmål. Det får heller ikke politiet. Derfor flyter alt, og Sverige går i oppløsning, bokstavelig talt.

 

https://www.dn.se/sverige/ministrarna-inte-bara-knarket-som-goder-gangen/

 

https://www.dn.se/sverige/rikspolischefen-haller-presstraff-om-valdsvagen/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.