Sverigedemokraterna og deres leder Jimmie Åkesson vil kutte i bistand og klimatiltak, men lover 85 milliarder kroner i kontantstøtte til det svenske folk. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB

Sverigedemokratarna (SD) la mandag frem et budsjettforslag som innebærer 85 milliarder i kontantstøtte til svenskene i 2021. De lover 10.000 i kontantstøtte til alle voksne, og 5.000 per barn, om de skulle få flertall.

– Det skal være en engangsstøtte og gå til alle som er folkeregistrert i Sverige, sier SDs finanspolitiske talsmann Oscar Sjöstedt.

Partiet vil også senke arbeidsgiveravgiften med 24 milliarder kroner. Tidligere har partiet lovet mer penger til politiet og rettsvesenet, og det loves også 20 milliarder til samferdsel og infrastruktur, samt 10 milliarder til kommunene. (NTB)

I det 94 sider lange budsjettforslaget skriver SD at de også ønsker å gi mer til politi- og rettsvesen, senke arbeidsgiveravgiften og kutte bistandsbudsjettet med 15 milliarder.

Sverige har så langt i 2020 revidert budsjettet ti ganger på grunn av korona-pandemien. Ifølge SD har den svenske regjeringen kjøpt seg støtte.

Regeringens svar har varit att använda utrymmet i budgeten för att köpa medhåll från stödpartierna. Miljöpartiet har fått miljarder, bland annat för att öka cyklandet, för ineffektiva klimat- och miljösatsningar samt för investerings- och effektiviseringsstöd som ingen efterfrågar. Liberalerna har fått miljarder för verkningslösa integrationsåtgärder och tillfälliga skattesänkningar som inte ger en krona mer i plånboken för någon under nästa år. Centerpartiet har fått miljarder för riktade satsningar mot unga och nyanlända som skapar alldeles för få jobb till en alldeles för hög kostnad.

SD sier i sitt 94 siders lange forslag at disse revideringene er for «symbolpolitikk» å regne, og ønsker en større orientering mot å øke folks kjøpekraft samt en styrkning av velferden:

Forsiden på SDs budsjettforslag.

På andra sidan behöver symbolpolitiken finansiering. Skatt på plastpåsar, skatt på vitvaror, skatt på avfallsförbränning, skatt på flyg, skatt på att åka bil. Inget område är fredat från den ständiga jakten på nya intäktskällor. Skatt på kläder och skor samt skatt på att ta en kaffe på vägen till jobbet finns med i planeringen.

Sverigedemokraterna väljer en annan inriktning för den ekonomiska politiken. Vi säger nej till regeringens ineffektiva åtgärder för att i stället satsa på sådant som stimulerar köpkraft, jobbskapande och tillväxt – på riktigt. I vårt förslag till budget går vi fram med breda, generella, skattesänkningar på att anställa och behålla personal. Vi går fram med resurstillskott till hela rättsväsendet för att stärka tryggheten, med tidigareläggning av infrastrukturprojekt för att skapa långsiktig tillväxt samt med förstärkningar till Sveriges kommuner och regioner. Inte bara för att hantera problemen som uppstått i sviterna
av pandemin, utan också för att permanent höja ambitionsnivån i välfärden.

Investera i Sverige – Sverigedemokraternas förslag till statsbudget 2021

Centralt administrerat stöd till hushållen

Sverige i endring. Kjøp Islamismen i Sverige her!