Den svenske integrasjonsministeren Ylva Johansson (S) planlegger en reform som vil pålegge alle kommuner å ta imot flyktninger. I dag fører loven om rett til å bosette seg hvor man vil, at de som får opphold klumper seg sammen der det bor andre fra før, som i Malmø.

Det fører til store problemer i kommunene.

Men på en punkt har hon bestämt sig: Ett antal rika kommuner ska inte längre smita undan medan andra – däribland Malmö – tar ett mycket stort ansvar.

– Ska Sverige klara ett så stort åtagande som vi nu står inför måste vi få till stånd en jämnare fördelning mellan kommunerna, säger Ylva Johansson.

Regeringens båda samordnare Lars Stjernkvist (S) och Gunnar Hedberg (M) har skissat ett förslag där var och en av landets 290 kommuner åläggs att bygga upp en beredskap att ta emot flyktingar och ordna bostad, skola och svenskundervisning. Det förslaget tycker Ylva Johansson är «intressant».

– Det är en helt orimlig fördelning av ansvar i dag. Så kan vi inte fortsätta. Det är min bestämda uppfattning. Vi behöver lagändringar för att säkerställa att alla kommuner tar sitt ansvar för flyktingmottagandet.

Ett sådant förslag från regeringen kommer SD att rösta emot. Däremot har Ylva Johansson goda möjligheter att få med sig ett eller flera borgerliga partier.

Ett skäl till att många asylsökande väljer att slå sig ner i Malmö och andra städer där det redan bor många invandrare är lagen om eget boende (ebo). En asylsökande kan välja att ta med sig sin dagersättning och bo hos släkt och vänner istället för att flytta in i Migrationsverkets anläggning.

Regjeringen ønsker også å korte ned tiden det tar fra man ankommer Sverige til man er ute i arbeid. I dag tar det syv-åtte år. Regjeringen ønsker å korte ned til to år.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/lag-tvingar-kommun-ta-emot-flyktingar/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂