Christian Sonesson (M). Skjermdump Facebook/Sonesson

Christian Sonesson er kommunalråd og leder av kommunestyret i Staffanstorp kommune, rett utenfor Malmö. Den populære politikeren er en av få i Moderaterna (M) som ønsker Sverigedemokraterna (SD) inn i regjeringskontorene etter neste valg.

Partileder Ulf Kristersson (M) har sagt at han ønsker å danne regjering med Kristdemokraterna (KD) og samarbeide med SD fra sak til sak. Men dette blir for svakt for høyresiden, mener Sonesson.

Sonesson minner mer om en dansk politiker med sine stadige uttalelser på tvers av den svenske konsensus.

Han fikk blant annet mye kritikk da han i 2017 innlosjerte migranter i campingvogner og stilte krav om at de skulle lære seg svensk og skaffe seg bolig selv. De som ikke oppfylte kravene, skulle fratas økonomisk støtte.

Oppositionen kallade lösningen för förskräcklig. Kritik kom även från den egna partiledningen. ”Jag utgår från att alla gör sitt bästa för att leva upp till lagen och ge människor rimliga levnadsförutsättningar”, sade Moderaternas dåvarande migrationspolitiske talesman Johan Forssell.

Staffanstorp er i dag den kommunen i Skåne som har den laveste arbeidsledigheten blant ikke-vestlige. Dette kan være et tegn på at den tøffe linjen fungerer, eller at migranter rett og slett rømmer kommunen. Uansett er det en gevinst for innbyggerne og kommunens økonomi.

Sonesson er opptatt av trygghet og at folk skal få leve i fred. Han sier ting som få svenske politikere tør si:

– Vi vill ha ett tryggt samhälle där folk är fria att jobba och sköta sig själva. Där man får grilla sin köttbit i trädgården utan att bli påhoppad av en vegansk queerextremist, säger han i förbifarten när vi diskuterar partiets lokala politik.

Sonesson er svært knyttet til Staffanstorp, og tenker kun på kommunens innbyggere når han utformer politikken sin.

– Jag representerar ingen annan än väljarna i den här kommunen. Den dagen jag inte gör det som jag tror är bäst för kommuninvånarna i denna kommunen, då kan jag sluta med det jag sysslar med.

Sonesson innførte også en ordning med kommunale ordensvakter, som patruljerte sentrum fra september 2018.

Några månader senare fick gruppen sina befogenheter som ordningsvakter indragna eftersom polisen inte tyckte att de behövdes. Förra sommaren gjorde man dock en helomvändning med hänvisning till att narkotikaförsäljningen ökat i centrum. Christian Sonesson fick rätt – igen.

Under kommunevalget i 2018 fikk Moderaterna hele 42,7 prosent av stemmene. Det handler om tydelighet, og ikke ett enkelt spørsmål, mener Sonesson.

– Vi vågade säga rakt ut det som vi själva sitter och snackar om vid köksborden här i kommunen. Vi vill inte ha en experimentell skola med genuspedagoger som ska hålla i föräldramöten och utbilda föräldrar. Vi vill inte ha så många flyktingar som staten säger att vi borde ta emot. Och det hade vi visat genom några beslut.

– Vi vill ha en trygg kommun där folk vågar vistas ute, där man vågar släppa ut sina barn och cykla och leka på gatorna. Inte en klump i halsen att en 10-åring ska bli rånad eller överfallen av något gäng som sedan lägger ut det på sociala medier, som någon rolig grej när de spottar och sparkar på barn.

Sonesson beskriver samfunnsutviklingen i Sverige som negativ, men er optimist. Problemene lar seg løse med riktig politikk, mener han.

Et av tiltakene han ønsker, er full stans i mottak av migranter, inkludert kvoteflyktninger. Så må man revidere alle konvensjoner som forhindrer Sverige fra å endre kurs.

Og han vil ha SD inn i regjering.

– Du måste presentera ett trovärdigt alternativ mot den nuvarande, skadliga regeringen. Att bilda regering på två partier som tillsammans kanske har stöd av 25 procent av väljarkåren, det går inte.

– Det är alltid bättre att ha folk med sig än emot sig. Det är bättre att någon står inne i tältet och pinkar ut än att någon står utanför och pinkar in i tältet.

I 2019 innførte Sonesson forbud mot hijab på kommunens skoler og barnehager. Han beskrev hijabforbudet som «en del av det forebyggende arbeidet mot sosial kontroll, da praksisen med å iføre småjenter hijab er en del av æreskulturen».

Tiltaket førte til store protester. Ikke-muslimske lærere iførte seg hijab for å vise sin «solidaritet». En muslim med forfalsket oppholdstillatelse bidro til å stoppe hijabforbudet. Domstolen overkjørte de folkevalgte.

En reklamefilm som skulle lokke folk som følte seg utrygge Malmö til å flytte til trygge Staffanstorp, fikk i 2019 også sterk kritikk fordi den kun inneholdt hvite mennesker. Sonesson avviste kritikken.

Tilflyttingen fra Malmö til Staffanstorp går i en jevn strøm. Og selv om kommunen lagde en reklamefilm, så bruker de lite midler på kommunikasjon, ifølge Sonesson.

Att synas är i alla fall inget Staffanstorp lägger pengar på. Kommunen har i dag bara en heltidsanställd kommunikatör – kanske snart två – jämfört med Malmös 170, konstaterar han nöjt.

– Skatten ska gå till kommunala kärnverksamheter. Det ska vi vara bra på, skola och äldreomsorg. Vi behöver inte satsa på rosa enhörningar för det gör man i andra kommuner.

I 2019 innførte Sonesson dessuten et forbud mot tigging i Staffanstorp, og dermed forsvant tiggerne.

Sonesson avviser at han kommer med kontroversielle forslag kun for oppmerksomhetens skyld.

– Men det är klart, ibland kanske det blir så att när vi kommer med ett förslag som sticker ut lite så blir det att ”nu är Staffanstorp igång igen”, säger han.

Måten Sonesson tenker og handler på i lokalpolitikken, kan selvsagt overføres på nasjonal politikk. Tenk om vi fikk norske politikere som ville stanse innvandring fra ikke-vestlige land, kutte ut woke-kulturen, legge ned satsningen på LHBTI-ideologien i skolene (Rosa kompetanse), kutte ut internasjonale konvensjoner og samarbeid som ikke gagner Norge, og prioritere sin egen befolkning?

Da kunne man, som Sonesson, faktisk finne tilbake til optimismen.

Bulletin

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.