Nytt

Skjermdump fra Staffanstorp kommunes informasjonsfilm.

Staffanstorp møter en storm av kritikk fra politiske og mediale eliter etter at den skånske kommunen publiserte en reklamefilm som fremstiller kommunen som et trygt og godt sted å bo – et sted hvor folk passer på hverandre. (Lenke til filmen nederst i artikkelen)

«Blond und boden», tvitret Dagens Nyheters politiske redaktør Per Svensson – en parafrasering av «Blut und Boden» (blod og jord), et slagord fra den tyske nazipropagandaen.

I Staffanstorps film følger man en familie som flytter fra en utrygg storby til Staffanstorp. «Att drömma om förbättring och sträva efter en bättre tillvaro är inget annat än ett sundhetstecken», sier kommentatorstemmen.

En av dem som reagerte sterkt på filmen er Moa Berglöf, tidligere taleskriver for Moderaternas daværende partileder og statsminister Fredrik Reinfeldt, og nå lederskribent i Sydsvenskan. Hun kobler filmen til volden i Malmö og kaller den «det vidrigaste tilltaget jag sett på länge».

Berglöf spekulerer i hvorfor filmen ble publisert mandagen etter Malmös blodige helg da en tenåring ble skutt og drept på en pizzeria.

Så sent som i forrige uke angrep Berglöf Staffanstorp i Sydsvenskan, hun beskrev kommunen som «blåbrun», med henspilling på brunskjortene i Nazi-Tyskland. Og Berglöf følte tydeligvis at hun fikk en bekreftelse.

Dagens Nyheters Per Svensson er på samme spor i et svar till Berglöf – med en like åpenbar henvisning til Det tredje riket.


Expressen/Kvällsposten har rapportert om kritiken mot filmen. Mange har reagert på personene i filmen er hvite, skriver avisen. Det avvises av kommuneledelsen i Staffanstorp:

– Folk läser in för mycket. Vi registrerar inte etnicitet, vi tänker inte på vilken hudfärg människor ska ha när vi gör annonser, säger kommunens starke man Christian Sonesson (M) till Kvällsposten.

Avisen spør Sonesson om det var bevisst å «visa upp en viss typ av människor».

– Det är inte jag som gjort filmen, men det finns ingen medveten tanke om att folk ska se ut på ett visst sätt, svarar han.

Men filmen får også ros av mange,  den kjente bloggeren Fnordspotting oppsummerer trolig hva mange tenker:

Staffanstorp er en torn i øyet på de svenske elitene. Kommunen har markert seg med flere politisk ukorrekte vedtak og utspill som har hisset opp politikerne i Stockholm og lederskribentene i de store avisene. Les mer i dette intervjuet med kommunalråd Sonesson: This is Staffanstorp: «Klart som fan att folk blir förbannade»

 

Se den omstridte filmen:

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Les også