Christian Sonesson (M) er kommunalråd og leder av kommunestyret i Staffanstorp kommune, rett utenfor Malmö. Nå nekter den populære politikeren å ta imot kvoteflyktninger.

Årsakener at han vil prioritere flyktninger fra Ukraina.

Document har tidligere omtalt den populære, men omstridte politikeren Sonesson. Sonesson fikk mye kritikk da han i 2017 innlosjerte migranter i campingvogner og stilte krav om at de skulle lære seg svensk og skaffe seg bolig selv. De som ikke oppfylte kravene, skulle fratas økonomisk støtte.

Men Staffanstorp er i dag den kommunen i Skåne som har den laveste arbeidsledigheten blant ikke-vestlige, så kanskje den tøffe linjen virker?

Christian Sonesson (M), en uvanlig svensk politiker

 

Christian Sonesson mener Sverige har et spesielt ansvar for Ukraina, og vil derfor ikke ha de fire kvoteflyktningene som Migrationsverket har planer om å sende til kommunen utenfor Malmö.

– Jag hoppas att staten tar sitt förnuft till fånga och inte skickar fyra personer till oss, sier han till TT.

TT: Men om det ändå blir så?

– Det vore cyniskt. Då använder man de här enskilda människorna som slagträ i debatten.

– Så länge det pågår ett krig inom Europa, den största flyktingkrisen sedan andra världskriget, så kommer vi inte att ta emot utomeuropeiska flyktingar, slår han fast.

Migrationsverkets pressesjef Guna Graufeld henviser til bosetningsloven.

– Staffanstorp har sagt att de inte har för avsikt att följa svensk lagstiftning och det vi säger från Migrationsverket är att vi är en myndighet som har svensk lagstiftning att följa.

Hun vil dog ikke kommentere hva som vil skje hvis Staffanstorp kommune står på sitt.

Den skånska länsstyrelsen har påpekat att Staffanstorp därmed ”utmanar rättsstatens principer”.

– Man väljer ut en lag man inte vill följa, säger Patrik Åkesson, tillförordnad samhällsbyggnadsdirektör vid länsstyrelsen.

Rettsstatens prinsipper inkluderer altså ikke lokaldemokratiske avgjørelser. Nærhetsprinsippet, at alle politiske valg skal håndteres på lavest mulige nivå, gjelder ikke lenger i Sverige.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.