Christian Sonesson (M) og flere andre medlemmer av kommunestyret i Staffanstorp er mistenkt for grov tjenesteforseelse etter at kommunen nektet å ta imot kvoteflyktninger. Nå risikerer politikerne inntil seks års fengsel.

Sonesson er kommunalråd og leder av kommunestyret.

Emma Adolfsen fra påtalemyndigheten i Södra Skånes sier at kommunen er mistenkt for å ha brutt sin forpliktelse til å ta imot innvandrere fra den tredje verden. Sonesson og flere andre politikere i Staffanstorp kommunestyre er innkalt til politiavhør.

– Rent juridiskt och rättsligt vet vi just nu inte mer än att samtliga ledamöter har rätt till en offentlig försvarare, skriver Sonesson i en SMS til SVT Skåne.

– Nu ska de personer som är skäligen misstänkta höras. Sedan får vi utvärdera utifrån vad som framkommer. I misstanken ligger att beslutet som fattades var i strid med lag. Det är min uppfattning, sier Adolfsen til Sydsvenskan.

Christian Sonesson (M), en uvanlig svensk politiker

Bakrunnen er at Staffanstorp kommunestyre i mars 2022 sa nei til å ta imot kvoteflyktninger, siden de heller ville prioritere flyktninger fra Ukraina. Dette hevdes å være i strid med bosettningsloven.

Noe senere endret kommunen sin beslutning. men allikevel mener påtalemyndighetene at de muligens skal straffes for sin ulydighet.

Sonesson er en populær men omstridt politiker. Tilbake i 2017 fikk han mye kritikk da han innlosjerte migranter i campingvogner og stilte krav om at de skulle lære seg svensk og skaffe seg bolig selv. De som ikke oppfylte kravene, skulle fratas økonomisk støtte.

Men Staffanstorp er i dag den kommunen i Skåne som har den laveste arbeidsledigheten blant ikke-vestlige, så kanskje den tøffe linjen virker?

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.