Ytringsfriheten er under press i Sverige. Nå mister en journalist sin jobb etter en privat tweet om demonstrasjonene i USA. 

Mats Skogkär har til nå vært lederskribent i den svenske avisen Sydsvenskan. Men så skrev han en twitter-melding der han uttalte seg kritisk om demonstrasjonene i USA og om venstresidens rolle. Nå fjernes han fra sin jobb som sentral journalist i avisen, og overføres til en ikke-skrivende funksjon.

Den er det svenske fagtidsskriftet Journalisten som forteller om hvordan en nøkkelperson i en svensk redaksjon i praksis mister sin jobb, etter å ha gitt privat uttrykk for et annet syn på hendelsene i USA enn det avisens øverste ledelse har. Det er ansvarlig utgiver Jonas Kanje som skal ha tatt avstand fra meningene til Mats Skogkär, og sørget for å få ham forflyttet.

Dette er den aktuelle tweeten avisens ledelse mener gir grunnlag for å «omplassere» en lederskribent og skyve vedkommende ut i kulden:

”När man ser vänsterns närmast sexuella upphetsning över upploppen i USA, över plundringarna, bränderna och våldet, blir det också lättare att förstå dess strävan att genom invandring skapa liknande förhållanden här med en stor, invandrad, etnifierad och segregerad underklass.”

Fagtidsskriftet Journalisten forteller hvordan dette ble mottatt av Mats Skogkärs sjef i Sydsvenskan:

Jonas Kanje, ansvarig utgivare på Sydsvenskan, tog öppet avstånd från tweeten:

”Det här är en tweet som går långt över gränsen. Ett sätt att uttrycka sig på som Sydsvenskan aldrig kan ställa sig bakom. Vi tar avstånd från den”, skrev Jonas Kanje och Sydsvenskan på Twitter.

Til Journalisten beretter Mats Skogkär selv dette om saken:

”Igår fick jag veta att jag har skrivit min sista ledare för HD/Sydsvenskan och att jag kommer att omplaceras till en icke-skrivande tjänst”, skriver Mats Skogkär i ett mejlsvar till Journalisten.

Han uppger att han kommer att vägra omplacering, med hänvisning till yttrandefriheten.

”Jag menar att mitt agerande faller inom ramen för den vida yttrandefrihet som gäller i Sverige. Bonnier News har just yttrandefrihet som ett av sina kärnvärden. Jag har själv under årens lopp skrivit en hel del ledare på temat yttrandefrihet och att den måste gälla också åsikter och uttalanden som uppfattas som stötande”, skriver Mats Skogkär i mejlet.

Saken har ført til at Skogkär er blitt stemplet som «høyreekstremist» i svenske medier, av blant annet Isobel Hadley-Kamptz på Dagens Nyheters ledersider.  Dette reagerer Skogkär  sterkt på:

”Att acceptera en omplacering vore samtidigt att godta den etikett som högerextremist som Dagens Nyheters ledarsida nu försöker klistra på mig. Det tänker jag inte göra”, skriver Mats Skogkär till Journalisten.

Det er så langt ikke kjent hva slags stilling Skogkär er overført til, og hvorvidt han nå vil ta saken videre til retten.

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Støtt Document – benytt Vipps:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.