I satiremagasient Galago og på Twitter oppfordrer to politikere på Vensterpartiets riksdagsvalgliste til å skyte Svenska Dagbladets (SvD) profilerte lederskribent, Per Gudmundson.

– Dette handler om en alvorlig trussel mot en journalist, sier sjefredaktør i SvD, Lena K. Samuelsson.
– Satire, mener den svenske Justitiekanslern (JK), som har henlagt Gudmundsons politianmeldelse.

I senaste numret av seriemagasinet Galago som kom ut i början av maj publiceras ett upprop undertecknat Sveriges satirikers centralorganisation. I det framförs flera krav, och det sista är ”skjut Per Gudmundson”.

Efter att texten publicerats har stöd för kravet uttryckts via flera bloggar och på Twitter. Bland annat skriver Kawa Zolfagary, som stod högt upp på vänsterpartiets riksdagsvalslista i valet i höstas, att kravet på att Gudmundson skjuts är ”rimligt”. Simon Fors, som också stod på riksdagslistan och nu företräder V i Pajala kommun och Norrbottens läns landsting, skriver att ”alla tänkande människor förespråkar väl Per Gudmundsons avrättning?”.

Kawa Zolfagary uppger att han inte längre är medlem i Vänsterpartiet, och kommer inte ihåg twittret om Gudmundson.

– Det har jag tyvärr inget minne av, men jag kan inte tänka mig att jag skulle menat det i någon seriös kontext överhuvud taget med tanke på de spaltmeter text jag har skrivit om hur avrättningar och dödsstraff är väldigt inhumana, säger han till SvD.

Venstrepartiets leder, Lars Ohly, har avslått å kommentere saken i SvD, men sier via en pressesekretær at partiet tar avstand fra denne typen uttalelser.

Gudmundson politianmeldte bla Kawa Zolfagary og Simon Fors for trusler, men politiet overlot anmeldelsen til JK, som henla saken som satire. At JK ikke engang oppfatter det som verdt å utrede en alvorlig trussel mot en journalist er oppsiktsvekkende, mener sjefredaktør Samuelsson:

Lars Viklund, advokat och tryckfrihetsexpert, har tittat på JK-beslutet. Han tycker att det är olyckligt att man valt att lägga ner utredningen så snabbt.

– Det här är ett så ovanligt och eldfängt uttalande att man borde ta det på större allvar. Det är svårt att veta om det är inom det satiriska området eller ett tryckfrihetsbrott utan att titta noggrannare på det, säger Viklund.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling menar att man måste få skriva ganska mycket inom ramen för satir, och säger att JK:s beslut bekräftar det. Däremot tycker han att det Galago skrivit är ”osmakligt”.

– Det är tragiskt om en sådan här satir resulterar i en hetsjakt i sociala medier på en privatperson. Det kan få en obehaglig effekt. Hamnar man i en sits där man känner sig det minsta obekväm i att uttrycka sina åsikter är det ett nederlag för vårt samhälle, säger Jonas Nordling.

En av sjefredaktørene for Galago, Johannes Klenell, sier kravet om å skyte den profilerte lederskribenten er et åpenbart eksempel på humor og satire, men synes imidlertid ikke at det er rart at Gudmundson har anmeldt saken, som «en markering».

Klenell mener også at Galago ikke har noe ansvar dersom noen eventuelt skulle tolke teksten som alvorlig ment eller hvis den inspirerer andre til å skrive truende innlegg om Gudmundson:

– Det är så klart satiriskt att jag tror inte att någon kan missuppfatta det, säger han.

Seriemagasin uppmanar att SvD:s ledarskribent skjuts

Via Snaphanen