Før snakket man om spanskesyken. Nå kan vi snakke om svenskesyken. Den angriper hjernen og gir seg utslag i politisk overtro: man tror man kan gå på vannet. En funksjonær i Migrationsverket, tilsvarende norske Utlendingsdirektoratet, risikerer å miste jobben etter 30 år fordi han på sin private Facebook-side undret på om ikke bråkmakerne i Rinkeby hadde godt av å bli sendt tilbake til besteforeldre i hjemlandet for å lære litt ydmykhet.

Det er rasisme i henhold til den orwellske nytale som herjer Sverige.

– Vi handlägger ärenden som påverkar människors liv, och att i det läget ta ställning till olika folkgrupper låter sig inte göras. Den här typen av åsikter är inte förenliga med att jobba för Migrationsverket, det är inte den andan vi jobbar i, säger Jonas Lindgren som är kommunikationschef på Migrationsverket.

Det var i samband med upploppen i Rinkeby i början av juni som mannen, som jobbar som handläggaren på Migrationsverket, lade in flera nedsättande inlägg om invandrare på sin vägg på Facebook. Ett av inläggen lät så här:

«Kan ingen ansvarig skicka dessa förstörande element från Rinkeby med rötterna i andra länder hem till sina mor- och farföräldrar för att lära sig lite ödmjukhet?»

Handläggaren själv menar att inläggen inte är rasistiska, eftersom att de bara riktar sig mot de ungdomar som deltog i upploppen.

– Jag är väldigt tydlig med vilka jag pratar om, det är dem som missköter sig alltså. Jag menar, en skithög är ju en skithög även om det är du eller jag eller någon som kommer från ett annat land, säger han.

Mannen ser inte heller några problem med hur han uttryckte sig på Facebook, och det faktum att han i sitt jobb beslutar om vilka som får komma in i Sverige.

– Nu vet jag inte om jag har en speciellt konstig åsikt jämfört med alla andra, men om vi ser det så är det ingenting som märks i mitt arbete.
– Jag har ju jobbat i över 30 år där, och mina beslut har alltid varit väldigt korrekta, fortsätter mannen.

Migrationsverkets kommunikationschef Jonas Lindgren tycker dock att man kan ifrågasätta mannens lämplighet att handlägga ärenden.

– Det är väl faktiskt inte bara upp till en person att avgöra om han eller hon kan skilja på sak
och person, och på privatliv och yrke. Här har vi uppenbarligen en person som har starka privata åsikter mot olika folkgrupper. Det gör i min värld givetvis den personen djupt olämplig att handlägga ärenden som rör inte bara den folkgruppen, utan alla folkgrupper.

Migrationsverket ska nu påbörja en internutredning för att ta reda på om mannen kan jobba vidare inom myndigheten.

– En fråga vi ofta resonerar kring internt är: Kan man vara rasist och jobba på Migrationsverket? Nej, inte om det tar sig den här formen, då är man inte lämplig att handlägga ärenden som rör andra människor, säger Jonas Lindgren.

Saken er alvorlig. Den vitner om at Sverige har gitt seg massevanviddet i vold, og forfølger mennesker som har ikke-autoriserte meninger. Det er opp til den politisk rådende ideologien å bestemme hva virkeligheten er. I demokratier er det opp til den demokratiske prosessen som alle borgere inviteres å delta i. Da måles reelle forhold opp mot verdier og prinsipper samfunnet tror på, og alle kan delta i en avveiing av hva fellesskapet skal mene og hvordan man skal møte utfordringene. Slik blir fremtiden skapt. Men ikke i Sverige. Der er virkeligheten noe som blir vedtatt. Er man uenig blir man sparket ut. Gjerne med stemplet rasist i pannen. Gjett hvor lett det blir for Migrationsfunksjonæren å få jobb med en slik CV!

Sverige er på full fart mot noe helt nytt, og det er ikke et demokrati slik vi vanligvis forstår det.

Ikke bare ytringsfriheten er truet, men også yrkesforbud og macchartyisme truer, fenomen som venstresiden vanligvis har reagert sterkt på. Men når det skjer i et naboland er det helt tyst. Stian Bromark i Dagbladet skriver i dag om en journalist i USA, David Weigel, som har fått sparken etter å ha luftet sine meninger i et webforum. Det er big deal, og reiser spørsmål om at arbeidsgiver kan finne ut hva man skriver på facebook og twitter. Interessant nok, men at folk hives på hodet ut av faste jobber i det offentlige, for å ha ytret sunne kritiske meninger på internett, nevnes ikke. Det er for ubehagelig.

Man på Migrationsverket misstänks för rasism

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.