Svenske husholdninger har sett strømkostnadene eksplodere i løpet av vinteren. Men da regjeringen vedtok kompensasjon til forbrukerne, ble ikke reaksjonen som forventet. Sosiale medier flommer nå over av kritikk av forslaget og latterliggjøring av Socialdemokraterna.

De siste ukene har svensker delt bilder av strømregningene sine i Facebook-grupper med navn som «Energiupproret», «Sveriges orimliga elpriser» eller «Elprisupproret». Familier har sett strømregningen doblet, media rapporterer om hvordan forbrukere blir tvunget til å ta opp banklån for å betale strømregningene, og bedrifter advarer om at de må stenge på grunn av strømprisen.

Selv om prisen på strøm har vært rekordhøy fordi Sverige har lagt ned halvparten av landets atomkraft og valgt å stoler på vind- og vannkraft i stedet, er strømforbruket bare en liten del av summen på svenskens strømregning. Energiskatten er doblet de siste ti årene, og Sverige har den tredje høyeste elavgiften i EU. I dag består hele 75 prosent av forbrukernes kostnad av skatter, avgifter og såkalte utslippsrettigheter. Hele beløpet skattlegges deretter med mva. på toppen.

Den ekstremt høye strømprisen betyr derfor også rekordhøye inntekter for staten – jo høyere strømpris, jo mer får staten i skatter og avgifter. Kravet fra forbrukerne har derfor vært at regjeringen avskaffer eller drastisk reduserer avgifter på strøm, noe som regjeringen har nektet å gjøre.

Les også: Anna fikk strømregning på over 20.000 svenske kroner

Setter av seks milliarder

Men denne uken varslet den svenske regjeringen at den i stedet vil sette av drøyt seks milliarder svenske kroner til såkalt strømpriskompensasjon for svensker som rammes av høye strømpriser. Under en pressekonferanse 12. januar presenterte finansminister Mikael Damberg og energi- og digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar innholdet.

Strømpriskompensasjonen skal fordeles på de tre vintermånedene desember, januar og februar, og størrelsen på kompensasjonen skal baseres på kundens strømforbruk. Det høyeste erstatningsnivået går til husholdninger som bruker mer enn 2000 kWh per måned. Disse må få en kompensasjon på 2000 svenske kroner per måned, som betyr en maksimal kompensasjon på totalt 6000 svenske kroner.

Forslaget berører 1,8 millioner husholdninger over hele landet. Det skal ikke søkes om kompensasjon; pengene skal utbetales automatisk.

– Regeringen tar den här situationen på största allvar och avsätter därför sex miljarder för att kompensera de hushåll som fått höga elräkningar. Det är en exceptionell åtgärd i en exceptionell tid, sier finansminister Mikael Damberg i regjeringens pressemelding.

Men under pressekonferansen kom det også frem at regjeringen fortsatt ikke vet hvordan den eksakte utformingen av strømpriskompensasjonen vil se ut. Detaljene skal i stedet produseres «i dialog med» myndighetene, elnettselskapene og Riksdagen – og det vil ta tid. De som har krav på erstatning, må derfor vente på pengene, og i løpet av den tiden vil regningene bli betalt, med penger som mange ikke har.

I tillegg innebærer utformingen av kompensasjonen at kun de med høyt strømforbruk kvalifiserer til kompensasjon, det vil si husstander som bor i villa og har høyere inntekt. Lavinntektstakere og pensjonister vil stå uten. Expressen tar eksempelet med 71 år gamle Judit Bengtsson, som fikk en strømregning på to tredjedeler av pensjonen, men som likevel ikke får noen erstatning, og alenemoren Susanne Simola, som forteller om hvordan hun sparte på strøm, men likevel fikk doblet regning – til over 11.000 svenske kroner. Hun vil heller ikke få noe tilskudd fra det offentlige.

Møter sterk kritikk

På sosiale medier er tonen hard, og mange uttrykker sin misnøye med statens kompensasjon. Noen lurer på hvorfor bare de som har forbrukt mest strøm, får kompebsasjon.

«Är det rimligt att folk som inte har råd att köpa hus, via skattsedeln ska vara med och sponsra energiförsörjningen hos de som har valt att bo i hus? Folk som på husvisningen hade råd att buda över varandra med hundratusentals kronor, ett hus som de hade så bråttom att börja buda på, så de glömde kontrollera vad det var för uppvärmningsystem?» spør et medlem av gruppen Energiupproret.

Innlegg på Twitter fokuserer på det samme problemet:

«Helt bisarrt, människor lägger hundratusentals kronor på att uppgradera sina värmesystem. Inte en billig sak för en arbetare och nu vill regeringen stödja de som inte gjort något?», spør signaturen onkel Melker.

«De som har det sämst ska alltså vara med och ge bidrag till de som har råd med stora bostäder och elbilar, istället för att ni tar bort skatten och gör det bättre för samtliga? Ni tar från de fattigaste och ger till de rikaste», skriver signaturen DifferentGayObserver.

«Sedärja. Först tjänar staten MÅNGMILJARDBELOPP i ökade skatteintäkter. Sedan ska (några) få en ”återbäring”. Men inte alla och framför allt inte de som lever fattigt. Regeringen från Helvetet levererar», sier signaturen Hericonic.

Håner regjeringen

Onsdag la Socialdemokraterna ut et innlegg på Twitter som presenterer forslaget. Men nesten alle de over to hundre kommentarene inneholder massiv kritikk. Mange innlegg understreker at S beholder de høye skattene og deretter deler ut en brøkdel av dem i form av subsidier: I år betaler svenskene nesten 30 milliarder til staten for sitt strømforbruk, det er betydelig mer enn de seks milliardene som regjeringen ønsker å sette av til kompensasjon.

Nedenfor er et lite utvalg av reaksjonene på Twitter:

Signaturen Komentatorn oppsummerer de mange rasende kommentarene som fortsatt er overbevist om at folket vil la seg lure av «valfläsket» som ble delt ut før det kommende valget i september: ”Det värsta i det hela är att folk kommer gå på det å säga ’kommer du ihåg när elspriser va skyhöga? Då hjälpte S oss’. Well fuck you och lär er sitta på era ansikten.”

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.