Sveriges statsminister Stefan Löfven vil ha flere elbiler, selv om landet mangler strøm. Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB.

Også svenske myndigheter vil «redde verden» med elbiler, og planlegger kraftige skatteøkninger på fossilbiler. Men landet er allerede midt i en energikrise. Hvor skal de få all strømmen fra? Flere norske vindmøller?

Nylig opplevde Sverige akutt mangel på strøm, og måtte fyre opp igjen et stengt oljekraftverk i Karlshamn.

Dette er som et glimt fra førindustriell tid, og har lite til felles med hva innbyggerne forventer seg i et skandinavisk velferdssamfunn. Det er likevel mot en slik virkelighet dagens politikere har satt kursen, akkompagnert av babbel om  «grønt skifte» osv.

Document  omtalte nylig den oppsiktsvekkende energikrisen i Sverige, en situasjon som leder tankene hen på et land i den tredje verden. Næringslivet rammes av skyhøye strømpriser, mens befolkningen oppfordres til å kutte sin el-bruk i hverdagen:

SVT råder svenskene til å la støvsugeren støve ned denne helgen grunnet strømmangel, mens skogbruksselskapet Holmen stanser deler av produksjonen på grunn av de høye strømprisene, het det i Documents artikkel.

I denne situasjonen presterer svenske myndigheter å slå et slag for, av alle ting, flere elbiler. Man skal øke landets forbruk av strøm, uten å oppnå annet enn å svekke både energitilgangen og landets grunnleggende samferdsel.

Det er ingen tvil om at en slik elektrifisering av den store svenske bilparken vil gjøre en presset forsyningssituasjon enda mer krevende. Dette får en rekke svensker til å reagere, blant annet den treffsikre samfunnskommentatoren Jenny Piper:

Regeringen föreslår att skatten ska höjas de tre första åren för nya personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar som drivs med bensin eller diesel för att påskynda omställningen, något som även riksdagens skatteutskott ställer sig bakom, skriver Piper.

Det er de rødgrønne partiene som i hovedsak presser på for å få gjennomført påfunnet, mens andre ber om at forslaget stanses:

Moderaterna och Sverigedemokraterna är kritiska till förslaget och tycker att Sverige istället bör satsa mer på kärnkraft, men stödpartierna kommer säkert ge sin välsignelse över de klimatvänliga insatserna, så när riksdagen tar ställning i frågan den 25 februari skulle det förvåna mig om om det inte går igenom och vi kan således räkna med lagändringar redan den 1 april.

Jenny Piper stiller det spørsmålet som melder seg både i husholdningene og i næringslivet, nemlig: Hvor skal strømmen komme fra?

Hur man har tänkt att att elen ska räcka till att ladda upp hundratusentals elbilar åt landets befolkning när man inte ens kan få det att gå ihop till det vardagliga behovet, vilket dessutom föranlett att stora företag har valt att flytta produktionen till andra länder på grund av den svajiga elförsörjningen, förtäljer inte historien.

Kanskje Sverige skal slå seg sammen med Tyskland og basere sitt «grønne skifte» på massiv utbygging av vindmøller og rasering av natur i Norge? Lite tyder på at norske myndigheter vil være annet enn velviljen selv overfor en slik ide.

Dette er for øvrig ikke første gangen statsminister Stefan Löfven er på banen med fantasier om at svenske skatteøkninger skal «redde verdens klima». I denne saken fra et par år tilbake omtalte Document Löfvens utopiske planer:

– Sverige skal bli verdens første fossilfrie velferdssamfunn, sa statsministeren, som viste til eldrevne lastebiler og kollektivtrafikk, økt bruk av tre i nybygg og resirkulering av klær. Med støtte fra Centern og Liberalerna skal regjeringspartiene Socialdemokraterna og Miljöpartiet gjennomføre det Löfven kaller kraftig grønn skatteendring.

For Jenny Piper er det påfallende hvor enkelt det er å få gjennomført lovendringer for høyere skatt, og særlig når «klimaet» er involvert. I andre sammenhenger er dette nemlig en temmelig omstendelig prosess:

Notera hur det återigen går supersnabbt att ändra en lag, men när det kommer till akuta frågor som asylrätt, utvisning av kriminella individer och medborgarskap så tar det åratal att ens ta upp det till diskussion medan lagändringarna lyser med sin frånvaro.

Rødgrønne svenske politikere har det åpenbart travelt med å nedbygge sitt eget land. Dessverre tyder en del på at tilsvarende samfunnsdestruktive krefter fra høsten av kan få regjeringsmakt også her i landet.

Fått nok av «det grønne skiftet»? Les denne: 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp Asle Tojes bok her! 

 

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.