Nytt

Ensamkommande flyktingbarn demonstrerer ved Riksdagen i Stockholm. OBS: Dette er ikke pressebildet som er omtalt i artikkelen. (Foto fra Twitter / montasje)

En nyhetsartikkel om såkalte enslige flyktningebarn som flere svenske medier publiserer i dag, blir latterliggjort i sosiale medier. «Barna» på bildet ser alle ut til å være mellom 25 og 40 år…

I senere tid har riktignok svenske medier begynt å omtale de ensamkommande som ungdommar. Gapet mellom den observerbare virkeligheten og påstandene i offentligheten ble trolig litt for påfallende.

Document har ikke rett til å publisere bildet, men se det på for eksempel Göteborgs-Posten.

Søndag arrangerte rundt hundre ensamkommande flyktingbarn en sit-down aksjon på Mynttorget ved riksdagshuset i Stockholm.

Kravet deres var at Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik stopper alle utvisninger til Afghanistan.

I et åpent brev till Ribbenvik skriver aksjonistene:

«Är verkligen Sverige ett moraliskt land när man säger åt svenskar att inte åka till Afghanistan för att det är farligt, men man tycker det är säkert för oss unga människor att leva där. Det är inte mänskligt.»

En klassiker fra arkivet: Statsminister Löfven lot seg avbilde med …flyktningebarn.

Aksjonen ble omtalt av Tidningarnas Telegrambyrå, det svenske motstykket til NTB, og TTs artikkel og medfølgende bilde er i dag publisert av mange svenske medier, inkludert flere av de største; SVT, DN, GP etc..

– Vi flydde från hat, men vi ska ge kärlek. Vi är inte dåliga för samhället, säger gruppens talesperson Fatemeh Khavari till TT.

Det er bare ett lite problem: Personene på bildet er ikke barn, men fullvoksne personer – flere med kraftig skjeggvekst og tildels rynkete ansikter

I Sveriges Radio, som også har publisert bildet, hevdes at det handler om barn i alderen 13-17 år:

Reporter: «Och alla ni er liksom rundt sjutton…eh…»

Aksjonist: «Ja…ja… vi er rundt, men vi har också dom som hadde suttit på oss lenge, och dom var tretton, fjorton år.»

– Och alla ni er liksom rundt sjutton…? Lytt til Sveriges Radios intervju.

Forrige uke fastslo Rättsmedicinalverket (Rettsmedisinsk institutt) at minst 80 prosent av de «enslige flyktningebarna» man hittil har undersøkt er voksne.

Reaksjonene på bildet lot ikke vente på seg, blant annet på Twitter: