Nytt

Fra geitepass i Afghanistan til Stockholms skjærgård. (Illustrasjonsfoto)

Sverige har funnet sysselsetting for såkalte enslige asylbarn: Geitepass på Lidingö i Stockholms skjærgård.

Foreløpig er de bare to: Hanif Mohammadi og Hussein Gangi fra Afghanistan inngår i et prosjekt i regi av Get2gether. Man har rundt 20 geiter på Lidingö for «å holde kulturlandskapet åpent» som initiativtaker Henrik Pontén uttrykker det.

Hanif Mohammadi og Hussein Gangi, som SVT omtaler som «ensamkommande flyktingpojkar», var geitepassere hjemme i Afghanistan før de kom til Sverige for to år siden.

– Vi hade jättemånga getter och jag vallade dem hela dagarna. Jag gick inte i skolan i Afghanistan. Det var bara jobb för mig, säger Hanif Mohammadi.

Og nå er han altså sysselsatt som gjetergutt.

Et eksempel på perfekt match mellom migrantenes kompetanse og mottakerlandets behov.

Som vi har hørt så mange ganger: Immigranter har med seg mye kompetanse som mottakerlandet kan nyte godt av. Det gjelder bare å se den. Å verdsette den.

Bedårende typer, disse geitene.

Ifølge Pontèn er dette en utmerket mulighet for afghanerne til å bidra til det svenske samfunnet.

– Alla vinner på det här, hävdar Henrik Pontén.

Document har tidligere omtalt andre dyrepass-integreringsprosjekter: Integreringskameler og Integreringskamelene i Gøteborg – del II

 

Hjemmelekse:

Gå til artikkelen på SVTs side: Lidingögetter ger öppet landskap och gemenskap. Studèr bildene av de to «asylbarna». Drøft hvilken alder de mon kan ha. 15? 17? Eller kanskje noe annet. Konkludèr.

 

Les også