Stillbilde fra overvåkingsvideo av angrepet. Den røde ringen markerer Ted Eriksson som bøyer seg i smerte. Kollegaen har tatt opp jakten på Mohammad. Innfelt: Hussaini Mohammad. (Foto: Polisen og overvåkiningsvideo, fotomontasje: Fria Tider)

Afghaneren Hussaini Mohammad er tiltalt for drapsforsøk mot politimannen Ted Eriksson i forbindelse med en demonstrasjon for «enslige asylbarn» i Stockholm.

Ifølge tiltalen har Mohammad «uppsåtligen försökt döda Ted Eriksson genom att hugga/sticka honom med en kniv i halsen/nacken».

«Særskilt hensynsløshet»

Videre heter det at den tiltalte har «visat särskild hänsynslöshet».

Angrepet skjedde nær Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm 31. august 2017.

Ted Eriksson fikk svært sterke smerter etter knivstikkingen.

– Jag har extrem huvudvärk och smärta i nacken, sa han til Aftonbladet i september.

Politimannen Ted Eriksson patruljerte sammen med en kollega da han tilsynelatende uten foranledning ble hugget i nakken med kniv. (Foto: Polisen)

En overvåkingsvideo svt.se har lagt ut viser to politifolk som patruljerer når en mann plutselig dukker opp og hugger Ted Eriksson i nakken.

«Asylbarn» demonstrerte

På Medborgarplatsen demonstrerte samtidig et stort antall afghanske menn med krav om at de skulle få bli i Sverige, til tross for at de hadde fått avslag på sine søknader om asyl som «enslige asylbarn».

Statsadvokaten er optimist med henblikk på utsiktene til å få en fellende dom:

– Jag anser att bevisningen är god annars hade jag inte väckt åtal. Det finns vittnen och övervakningsfilmer som visar händelsen på ett jättebra sätt, sier kammaråklagare Daniel Suneson til Expressen.

Uviss alder

Det er (nær sagt som vanlig) tvil om afghanerens alder.

Ifølge ham selv var Hussaini Mohammad 17 år da drapsforsøket skjedde. Det fant politiet imidlertid grunn til å betvile, og han ble derfor gjenstand for en medisinsk aldersbedømning. Resultatet av undersøkelsen tyder på at han var over 18.

I tillegg til drapsforsøket tiltales afghaneren for to tilfeller av vold og ett tilfelle av trusler i august i fjor – alt sammen på Tyresö gymnasium. Også de to fornærmede er elever ved skolen.

Påtalemyndigheten krever at Mohammad utvises fra Sverige for en periode av ti år dersom han dømmes.

 

Kjøp Kent Andersens bok her!