Nytt

Mahmoud Alizade er ett av mange «asylbarn» som er drept i Sverige. (Foto: Privat)

Eleven som ble drept på en skole i Stockholm i går var et såkalt «asylbarn» fra Afghanistan. Han kjempet for å slippe å reise tilbake til sitt «farlige» hjemland. I går ble han knivdrept – i Sverige.

Mahmoud Alizade er bare ett av mange «asylbarn» som er drept etter ankomst til Sverige.

Alizade, som hevder å være 17 år, kom til Sverige i 2015. Han hadde oppholdstillatelse, men fortsatte å kjempe for at andre afghanere også skulle få slippe å reise tilbake til hjemlandet, som påstås å være «for farlig» å returnere til.

Han deltok blant annet på demonstrasjonene på Medborgarplatsen i høst.

– Han var med oss på manifestationerna från början, han var med hela vägen och satt med oss. Han var en jättesnäll person, sier den afghanske asylaktivisten Fatemeh Khavari til Aftonbladet.

Mahmoud Alizade prøvde å få hele familien sin til Sverige. Så langt kom han ikke.

Omstendighetene rundt knivdrapet er ennå uklare, men en annen elev er pågrepet, mistenkt for drapet. En tredje person er lettere såret. «Detta ska ha hänt i samband med att denne försökte gripa in i bråket», skriver politiet i sin rapport.

Dette er bare en i rekken av «asylbarn» som er drept i Sverige. I september resulterte en krangel mellom «två asylsökande pojkar» i Ängelholm i at den ene ble knivstukket til døde. I fjor sommer ble ei afghansk jente funnet død i et skogholt i Hökarängen, og drapsetterforskning ble satt igang. I fjor høst ble en ung afghansk mann funnet drept på en kirkegård i Malmö. En annen afghaner ble i sommer frikjent for drapet på grunn av mangel på tekniske bevis.

I oktober sendte SVT Uppdrag Granskning et program om enslige «asylbarn» som skal utvises til Afghanistan. I programmet ble det konstatert at det bare finnes ett bekreftet tilfelle av at en afghaner har blitt drept i hjemlandet etter å ha blitt utvist fra Sverige. Mannen ble drept når militærkjøretøyet han satt i kjørte på en veibombe i provinsen Zabul sør i Afghanistan.

Ting tyder på at det er farligere for afghanere å bli i Sverige enn å dra hjem.

Fria Tider

Kjøp «Godhetens tanketomme ondskap» av Kent Andersen fra Document Forlag her.

Les også