Nyankomne afghanere i Stockholm i 2017. Stillbilde/illustrasjonsfoto: Roger Sahlstrøm.

Sverige sliter med å sende kriminelle tilbake til Afghanistan. Problemet er at afghanske myndigheter ikke ønsker å ta imot mennesker man mener vil opptre som «smuglere, mordere og tyver».

Sverige har tatt imot over 70 000 afghanske asylsøkere, i all hovedsak unge menn. Disse har vist seg å være vanskelige å integrere, og kriminaliteten i denne gruppen har vært høy. Svært få svensker vil hevde at dette har vært noe vellykket innvandringsprosjekt for landet.

Derfor har svenske myndigheter satt i gang et arbeid for å få returnert kriminelle afghanere til hjemlandet. Sverige vil rett og slett bli kvitt disse menneskene og den økende belastningen de utgjør.

Men det har vist seg lettere sagt enn gjort. For det første har ikke afghanerne selv noe ønske om å reise hjem. De har det rett og slett mye bedre i «nya Sverige», med alle de muligheter det medfører.

Ikke minst har Sverige svært mye lavere straffer for alle typer lovbrudd enn det de unge, kriminelle mennene kjenner fra hjemlandet Afghanistan.

Et enda større problem for svenske myndigheter er at Afghanistan ganske enkelt ikke ønsker å ta tilbake sine utvandrede innbyggere. De vil helst ikke se snurten av dem, går det frem av uttalelser fra afghanske myndigheter.

Fria Tider skriver om saken:

Afghanistan vill inte ha tillbaka de kriminella afghaner som Sverige försöker utvisa. Det säger Afghanistans Sverigeambassadör Abbas Noyan.

Det er i et intervju med Expressen at Afghanistans ambassadör i Sverige, Abbas Noyan, først ga sitt syn på de mange afghanere Sverige har tatt imot.

Blant annet hevder han at mange av dem faktisk er fra Iran, og ikke har slekt i Afghanistan. Alt i alt mener han det beste er at de som er kommet til Sverige, forblir i Sverige. Hans begrunnelse er oppsiktsvekkende tydelig:

– Om de skickas tillbaka till Afghanistan kommer de bli smugglare, mördare, tjuvar, kriminella, säger Abbas Noyan.

Ambassadøren er klar over at det foreligger en avtale mellom de to landene om retur av de kriminelle, og han sier ifølge Expressen at man vil prøve å etterleve avtalen. Men fra afghansk side er man alt annet enn positivt innstilt til å «få hjem» denne gruppen:

Samtidigt som Abbas Noyan är tydlig med att Afghanistan tänker följa ingångna överenskommelser och ta emot kriminella afghaner som utvisas, så gör han ingen hemlighet av vad man i Afghanistan egentligen tycker om dem.

– Vi vill inte heller ha dem, säger Abbas Noyan.

For å slippe å ta imot de kriminelle afghanerne (og noen angivelige iranerne) som sitter fengslet i Sverige, har Afghanistan så langt hatt nytte av trumfkortet som heter korona:

De har inte kunnat utvisas för att de vägrat coronatesta sig, vilket Afghanistan kräver för att ta emot dem som utvisas från Sverige.

Dermed er de fortsatt i Sverige, uvisst hvor lenge. Mange mener det kan bli permanent, da motstanden mot hjemsendelse er stor i en rekke toneangivende svenske partier og politiske miljøer.

En tankevekkende og god bok, bestill i dag: 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Følg oss i «sensurfrie» sosiale medier: 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.