Den såkalte Sverige-listen omfatter etter hvert nokså mange afghanere. I første omgang var det snakk om rundt hundre personer som ble ansett å ha nær tilknytning til forsvarsmakten, og som derfor skulle reddes ut. Nå har 1100 afghanere ankommet Sverige.

Alle disse må ha et sted å bo, men Sverige lider av stor boligmangel. Gjennomsnittlig ventetid på en leilighet i Uppsala er åtte år. Men afghanerne prioriteres og kan flytte rett inn etter ankomst til Arlanda.

Eldsjäl bakom initiativet att bjuda in de afghanska evakueringsmigranterna till Uppsala är L-politikern Mohamad Hassan, som själv kom som illegal migrant till Sverige från Libanon på 90-talet.

Uppsala kommune sliter med stor boligmangel, mye grov kriminalitet, antisosial opptreden og høy arbeidsledighet i utsatte områder. Særlig preger dette innvandrertette områder som Gottsunda. Men Hassan mener det er en selvfølge å åpne byporten for migranter fra Afghanistan.

– Det är en självklarhet för Sverige och för oss att Uppsala tar sitt ansvar och erbjuder en fristad till de här familjerna. En så stor kommun som Uppsala har alla förutsättningar att ta emot dem.

Sverige-listen har vokst voldsomt, ettersom regjeringen har endret definisjonen på hvem som kan anses som kvoteflyktning og dermed ha rett til å komme til Sverige.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

På samme måte som det rapporteres fra USA, er kontrollen med hvem som egentlig ankommer Arlanda elendig. Flere afghanere som tidligere er dømt og utvist fra Sverige, har fått plass på evakueringsflyene. Og i nåværende situasjon kan de ikke utvises på nytt. De er «stuck» i Sverige, også de kriminelle.

Les også: USA har evakuert 117.000, bare 5.000 av dem amerikanere
Les også: Kaos på Arlanda: «Det bara rasar in folk utan papper»

Der blir de hentet på flyplassen av folk som Hassan, og kjørt rett hjem til sine nye leiligheter. Så utrustes de med alt de trenger av klær, møbler, mat og andre nødvendigheter. Så sørger sosialkontoret for at de får sitt sosialbidrag fra første dag.

– Vår personal mötte dem på Arlanda. De är jättetacksamma över hur vi har hanterat deras mottagande. De kan inte sätta ord på sin tacksamhet, över att de lyckats ta sig ut från Kabul och kommit till Sverige.

– De har inte haft med sig något så det är ganska mycket praktiskt just nu med kläder och liknande, förklarar Ida Bylund Lindman, som är avdelningschef för socialtjänst och ekonomiskt bistånd i Uppsala.

Mohammad Hassan jobber nå for at Uppsala skal ta imot enda flere evakuerte afghanere. Neste leveranse ventes allerede til helgen.

Uppsala ligger cirka 67 kilometer nord for Stockholm og er sete for Uppsala universitet, som er Skandinavias eldste universitet, grunnlagt i 1477.

Les også: Uppsala sentrum: Ikke trygt for unge jenter – ikke engang på dagtid

SVT Nyheter
Samnytt

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.